Ten grzyb wyglądem przypomina rafę koralową. Rośnie w polskich lasach i jest jadalny, choć prawie nikt go nie zbiera

2025-09-02 13:19

Latem i jesienią w polskich lasach można znaleźć wiele ciekawych okazów grzybów. Choć największym zainteresowaniem grzybiarzy cieszą się borowiki i koźlarze, to warto również zwrócić uwagę na inne okazy. Ten grzyb, choć wygląda niezwykle ciekawie, nie cieszy się wielkim zainteresowaniem wśród grzybiarzy.

Mowa o pięknorogu największym (Calocera viscosa), który z pewnością przyciąga wzrok swoim niezwykłym wyglądem. Daleko mu do tradycyjnego kapelusza i trzonu, a bardziej przypomina miniaturowy koralowiec rosnący w lesie. Jego intensywny, jaskrawo pomarańczowy kolor sprawia, że trudno go przeoczyć wśród leśnego runa.

Pięknoróg największy- charakterystyka

Pięknoróg największy charakteryzuje się krzaczkowatym, nieregularnym kształtem. Jego owocnik składa się z licznych, widlasto rozgałęzionych gałązek, które są lepkie i galaretowate w dotyku, szczególnie w wilgotnych warunkach. Osiąga wysokość od 3 do 10 cm, a jego średnica może wynosić do 5 cm. Kolor owocnika jest intensywnie pomarańczowy, czasem przechodzący w odcienie czerwieni. Z wiekiem grzyb może blednąć i stawać się bardziej matowy.

Zobacz także: Ten grzyb o rybim zapachu rośnie w polskich lasach. Niewielu wie, że można spożywać go na surowo

Grzyby-zombie, psychodeliki i... maślaki. Dlaczego świat grzybów jest tak fascynujący? Marta Wrzosek

Pięknoróg największy - występowanie

Pięknoróg największy występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce jest stosunkowo rzadki, ale można go spotkać w lasach iglastych i mieszanych, szczególnie w górach. Preferuje wilgotne stanowiska, rośnie na martwym drewnie drzew iglastych, takich jak świerki i sosny, na opadłych gałęziach, pniach i kłodach. Pojawia się od lata do późnej jesieni.

Pięknoróg największy - walory smakowe i jadalność

Niestety, w przypadku pięknoroga największego walory smakowe nie idą w parze z jego pięknym wyglądem. Niewielu wie, że grzyb ten jest jadalny, jednak ze względu na swoją konsystencję (galaretowaty, gumowaty) i brak wyrazistego smaku, nie jest on ceniony w kuchni. Nie posiada żadnych szczególnych aromatów, a niektórzy uważają, że może być lekko gorzki. Może jednak służyć jak grzyb ozdobny, który swoją barwą i nietypowym kształtem urozmaica serwowane dania.