Restaurant Week

i

Autor: Restaurant Week, Materiały prasowe

Jak nie marnować jedzenia? Poradnik Restaurant Week #SzanujJedzenie

2019-04-02 14:28

Wiosenna edycja największego festiwalu kulinarnego w Polsce odbywa się w 35 miastach i potrwa od 3 do 17 kwietnia. Bierze w niej udział 400 restauracji, organizatorzy spodziewają się rekordowej liczby 100 tysięcy gości. Restaurant Week towarzyszy kampania społeczna #SzanujJedzenie, której celem jest walka z marnowaniem żywności.

Tegoroczna edycja Restaurant Week w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz edukacji w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Jak wynika z badań, przeciętny Polak wyrzuca 235 kilogramów jedzenia, co daje łącznie ponad 9 ton zmarnowanego jedzenia rocznie! Dane są alarmujące, stąd też pomysł, aby festiwalowi towarzyszyła kampania społeczna #SzanujJedzenie skierowana do restauratorów i gości – organizatorzy spodziewają się rekordowej liczby 100 tys. osób. Każdy z nich otrzyma pakiet informacji, co robić, aby nie marnować jedzenia i konsumować świadomie.

Jak nie marnować jedzenia?

i

Autor: Restaurant Week, Materiały prasowe

Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Dlatego Restaurant Week będzie towarzyszyła kampania ogólnopolska kampania #SzanujJedzenie, która wybrzmiewać będzie podczas naszych wszystkich festiwali w 2019r. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zachęcać gości do zmiany nawyków np. branie niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste 

- mówi Maciej Żakowski, analityk trendów, twórca konceptów restauracyjnych, współtwórca Restaurant Week Polska.