Nazwy, numery partii i daty ważności kiełbas
GIS wykrył listeria monocytogenes w dwóch produktach. To kiełbasa surowa Metka Bawarska oraz Polska w Folii. Producentem obu jest PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie (weterynaryjny numer identyfikacyjny: 04144008). W magazynach zakładu nie ma już zagrożonych partii. najprawdopodobniej zostały już sprzedane.
Numer skażonej bakterią partii Kiełbasy surowej Metka Bawarska to 20190516. Jej data przydatności do spożycia to 30.05.2019. W przypadku kiełbasy Polska w Folii, numer partii to 20190515, a termin ważności to 04.06.2019. Zdjęcia obu produktów zamieszczamy poniżej. Sprawdźcie, czy nie macie ich w lodówkach.
Kiełbasy sprzedano najprawdopodobniej klientom na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego. Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by nie spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. Treść ostrzeżenia znajdziecie na stronie GIS.
Bakterie w kiełbasie! Ostrzeżenie o niebezpieczeństwie wydał Główny Inspektorat Sanitarny. W trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną w dwóch rodzajach kiełbasy wykryto bakterię listeria monocytogenes, która wywołać może zachorowanie na groźną chorobę - listeriozę. Co gorsza wygląda na to, że wszystkie partie produktu zostały już sprzedane. Koniecznie trzeba więc sprawdzić, czy nie mamy tych kiełbas w naszych lodówkach.
Przeczytaj też: Warszawa - OSTRZEŻENIA HYDROLOGICZNE 29.05.2019. Sprawdź aktualne alerty
Polecany artykuł:

i

i