Pigwa pospolita – owoc, który wzmocni twoją odporność

2022-09-29 9:52
Pigwa pospolita
Autor: fot. Engin Akyurt / Pexels

Pigwa pospolita jest owocem, którego wartości smakowe i lecznicze doceniono już w starożytności. Pigwę zalicza się jest do najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie. Co powoduje, że te kwaśne żółte owoce zyskują coraz większą popularność. O tym, jakie właściwości ma pigwa i dlaczego warto ją jeść dowiecie się z artykułu.

Pigwa pospolita, dlaczego warto ją jeść?

Pigwa pospolita należy do rodziny różowatych. Pigwy są niewielkimi drzewami, dorastają zazwyczaj do trzech metrów wysokości. Owoce pigwy przypominają nieco żółte jabłka. Dojrzałe owoce mają cytrynowożółtą barwę oraz bardzo przyjemny aromat, który przypomina zapach pomarańczy i ananasa. Cechą charakterystyczną tych owoców jest kutner, czyli gęste włoski okrywające owoce, które w trakcie dojrzewania ulegają starciu. Obecnie ten owoc zyskuje coraz większą popularność także w Polsce, zwłaszcza w ogródkach działkowych. Chociaż surowa pigwa ma dosyć cierpki smak to wiele osób wykorzystuje je do przetworów. Dlaczego? Owoce pigwy od wieków były używane w medycynie.

Jakie właściwości lecznicze ma pigwa?

Chyba najwięcej mówi się o tym, że pigwa działa wzmacniająco na odporność organizmu. Wiele osób robi syropy i nalewki z pigwy na wzmocnienie w trakcie sezonu grypowego. Nie jest to jedyna właściwość tych żółtych owoców. Pigwa także wpływa korzystnie na układ pokarmowy (wspomaga wytwarzanie soków trawiennych) i wzmacniając odporność (zawiera witaminy B1, B2 oraz C). Zawiera też antyoksydanty, które korzystnie wpływają na redukcję stanu zapalnego i ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym.W związku z powyższym, warto, zwłaszcza w okresie jesiennym skorzystać z dobroczynnych właściwości pigwy.

  • Najczęściej syropy i napary z pigwy poradzą sobie z takimi dolegliwościami jak:
  • brak apetytu,
  • zaburzenia trawienia,
  • wyczerpanie psychofizyczne,
  • spadek odporności organizmu,
  • anemia, niedokrwistość,
  • przeziębienie i grypa.

Jeśli chcecie jesienią wzmocnić swoją odporność to ciepła herbata z pigwą wam w tym pomoże.

Poradnik Zdrowie: odporność
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE