Gąsówki fioletowawe

i

Autor: internet / Wikimedia commons

grzybobranie

Gąsówka fioletowawa to jeden z fioletowych grzybów, który spotkasz w polskich lasach! Czy jest jadalna?

2023-10-25 9:16

Blaszkowy grzyb w kolorze fioletowym niewprawnemu grzybiarzowi może skojarzyć się z grzybkami halucynogennymi. Gąsówka fioletowawa nie ma jednak żadnych psychodelicznych właściwości. Ten piękny grzyb nazywany bywa także gąską fioletową lub gąsówką nagą. Co ciekawe, nie jest jedynym fioletowym grzybem występującym w Polsce. W naszych lasach można znaleźć również m.in. lakówkę ametystową oraz zasłoniaka fioletowego. Czy te nietypowe grzyby są jadalne?

Lakówka ametystowa, zasłoniak fioletowy i gąsówka fioletowawa, czyli fioletowe grzyby z polskich lasów

W polskich lasach spotkać można wiele pięknie ubarwionych grzybów. Chyba najpopularniejszym grzybem o nietypowym kolorze jest muchomor czerwony, ale nie jest to jedyny kolorowy grzyb występujący w polskich lasach. Podczas grzybobrania możemy spotkać bowiem niebieskiego pierścieniaka grynszpanowego czy grzyby w kolorze fioletowym. Taką barwę mają choćby lakówka ametystowa oraz zasłoniak fioletowy. Choć oba te gatunki nie są trujące, uchodzą za niezbyt smaczne, więc często zalicza się je do grzybów niejadalnych. Zupełnie inaczej jest w przypadku gąsówki fioletowawej.

Czy gąsówki fioletowawe są jadalne?

Chociaż może wydawać się to nieco zaskakujące to gąsówki fioletowawe są grzybami jadalnymi. Inne nazwy tego grzyba to gąsówka naga, rycerzyk fioletowy lub gąska fioletowa. Są grzybami pospolitymi i najczęściej można je znaleźć od września do listopada w lasach iglastych i liściastych. Czasami w ogrodach i parkach.

Gąsówka jest jadalna i smaczna. Zanim, jednak zabierzemy się za jej przygotowanie należy pamiętać, że przed spożyciem należy te grzyby poddać obróbce termicznej. Gąsówka najlepiej nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Warto też pamiętać, że ten grzyb może wywołać reakcje alergiczne. I podobnie jak większości innych grzybów nie należy gąsówki spożywać na surowo!

Jak rozpoznać gąsówkę fioletowawą?

Gąsówki występują zwykle w dużych skupiskach, często tworząc tzw. czarcie koła. Młode grzyby mają kapelusz w charakterystyczny fioletowym kolorze, u dojrzałych owocników kolor staje się ciemniejszy, bardziej brązowawy. Kapelusze są gładkie, suche i matowe, o średnicy 6 – 15 cm, początkowo są wypukłe, później w środku wklęsłe. Blaszki gąsówki fioletowawej również są fioletowe, z czasem stają brunatnawe, gęste, cienkie, przy trzonie zatokowato zaokrąglone, zakończone ząbkiem. Trzon tego grzyba nie ma pierścienia, jest maczugowaty, fioletowy, pełny, wysokości 5 – 10 cm, u podstawy filcowaty, pokryty watowatą grzybnią (ważna cecha). Miąższ tego kolorowego grzyba również jest fioletowy! Skusicie się?

Pomyłki mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Potrafisz rozróżnić które grzyby są jadalne a które trujące?

Posłuchaj podcastu.

Listen to "Sezon grzybowy w pełni. Uważajcie co wsadzacie do koszyka" on Spreaker.