Robert Makłowicz

i

Autor: AKPA / 123RF

Wiadomości

Robert Makłowicz ma niezawodny przepis na żurek wielkanocny. Aromat zupy mocno cię zaskoczy

2024-03-24 16:54

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo wspólnie z najbliższymi siądziemy przy stołach wielkanocnych, gdzie rzecz jasna nie może zabraknąć żurku, czyli jednej z najbardziej charakterystycznych potraw świątecznych. Robert Makłowicz ma swój przepis na przygotowanie tej potrawy, który totalnie może zmienić wcześniej znany wam smak żurku.

Przepis na żurek według Roberta Makłowicza. Nie zapomnij o tym składniku

Żurek w dzisiejszych czasach jest potrawą, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Ile gospodyń, tyle przepisów na przygotowanie tej zupy, jednak jedno nigdy się nie zmienia - charakterystyczny smak i aromat. Robert Makłowicz ma swój własny przepis na przygotowanie świątecznego żurku. I trzeba przyznać, że wygląda on naprawdę ciekawie.

Robert Makłowicz uwielbia smak żurku, który jest jedną z jego ulubionych zup. Autorytet kulinarny podkreśla, że nie wyobraża sobie tej potrawy bez dużej ilości czosnku, który w jego opinii, jest kluczowym składnikiem pysznego żurku. "Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic. To po prostu jest jakiś nędzny i straszny żureczek" - mówi Makłowicz.

Robert Makłowicz zdradził swój przepis na wielkanocny żurek. Trzeba przyznać, że patrząc chociażby na same składniki, można sobie wyobrazić jego smak i aromat.

Składniki na żurek według Roberta Makłowicza:

Składniki:

  • 0,5 kg wędzonych żeberek,
  • 100 g wędzonej szynki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 l przegotowanej wody,
  • 0,5 l zakwasu,
  • cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • łyżka majeranku,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • sól i pieprz.

Na początek należy przygotować duży garnek i wlać do niego wodę, dodając żeberka, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość należy gotować przez godzinę, a następnie do żurku dodaj szynkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie Makłowicz zaleca podsmażenie boczku na maśle, wraz z cebulą. Następnie należy dodać czosnek oraz mąkę. Całą zasmażkę po wszystkim należy przelać do zupy razem z zakwasem i resztą wymienionych wyżej przypraw. Robert Makłowicz żurek podaje z chlebem, jajkiem oraz białą kiełbasą. Trzeba przyznać, że narobił nam smaka!

W Krakowie wystartował jarmark wielkanocny. Sprawdziliśmy tegoroczne ceny!

Tak wyglądają synowie Roberta Makłowicza! Podobni do taty?