Przepisy na zbalansowane odżywczo potrawy dla piesków. Kilkadziesiąt "psotraw" w wyjątkowej książce kucharskiej

2021-11-30 13:24
Przepisy na zbalansowane odżywczo potrawy dla piesków. Kilkadziesiąt psotraw w wyjątkowej książce kucharskiej
Autor: Kuba Paduch, Radio ESKA Dr. Inż. Olga Lasek z Uniwersytetu Rolniczego.

Mięso, różnego rodzaju warzywa i owoce takie jak na przykład maliny, jagody czy borówki amerykańskie. Pracowniczka krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego pracuje naukowo nad przepisami kucharskimi potraw dla psów. Jak podkreśla, takie dania muszą być dokładnie zbalansowane pod względem liczby składników odżywczych oraz ich dawek.

Pełnowartościowe i zbalansowane odżywczo posiłki dla... psów. Nad nietypowym jadłospisem pracuje badaczka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Doktor Olga Lasek. Jest współautorką książki "Psi bufet", która zawiera ponad sześćdziesiąt różnych "psotraw", a więc po prostu potraw dla piesków. Jak podkreśla, przygotowanie takiej psotrawy to wcale nie jest prosta sprawa.

Jeśli chodzi o posiłek dla psa musimy pamiętać o tym, że musimy dostarczyć tak naprawdę 40 różnych składników pokarmowych. To jest kilkanaście aminokwasów, kilka kwasów tłuszczowych, kilkanaście składników mineralnych i kilkanaście witamin - mówi Doktor Inżynier Olga Lasek.

Wszystkie te składniki muszą być dostarczone naszemu pupilowi nie tylko w odpowiedniej ilości, ale i w odpowiednich proporcjach. Artykuły spożywcze muszą zatem być pieskowi dostarczone różnorodnie.

No oczywiście pies potrzebuje mięsa. Bardzo wartościowe są też podroby takie jak serca, czy wątroby. Oczywiście uzupełniamy to różnego rodzaju warzywami, takimi które możemy podawać. Owoce możemy w takiej dawce również zaserwować dla psa jeśli lubi - tłumaczy Olga Lasek.

Książka kucharska dla piesków powstała wobec zapotrzebowania na taki jadłospis zgłaszanego przez właścicieli czworonogów. Potrzeba ta jednak, jak podkreśla Doktor Lasek, objawiła się najmocniej w okresie pandemii.

Jednym ze współautorów "Psiego bufetu" jest Piotr Wawrysiuk, który nazywa siebie "psim kucharzem". Kilka lat temu założył firmę, która przygotowuje i rozwozi psotrawy.

Ze współautorką książki "Psi bufet" Doktor Inżynier Olgą Lasek rozmawiał Kuba Paduch:
Pies pilnował pana nawet po jego śmierci
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE