Chleby, wędliny, sery, miody, owoce, warzywa, ciasta i placki ziemniaczane. Takich i wiele innych produktów można skosztować na siódmych Małopolskich Targach Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Impreza, która według władz uczelni z roku na rok się powiększa, tym razem gości ponad 70 lokalnych wystawców. Krakowianie są zachwyceni.
Soki, sałatki, przeciery. To jest to co powinno się jeść rano. Zaczynać dzień od naturalnych, dobrych, wartościowych rzeczy - mówiła jedna uczestniczka - to co kupuję, to mi smakuje, czyli i chleb ze smalcem, i miody, i pierogi z różnymi nadzieniami takimi, jakich zwykle w domu się nie jada - dodał inny uczestnik.
Wśród wystawcy są między innymi koła gospodyń wiejskich, tłocznie owoców, pasieki, lokalne stowarzyszenia, izby rolnicze, rodzinne gospodarstwa ekologiczne, gminy, browary, spółdzielnie i piekarnie. Ich stoiska odwiedziły już tysiące osób. Impreza trwa również w jutrzejszą niedzielę. Początek o godzinie 10:00 a zakończenie o 16:00.
Ciekawostką w tegorocznej edycji był pokaz rozbioru gęsiny. Dodatkowo zobaczyć można było pokazy mielenia ziaren zbóż, czy wypieku chleba.