Ponad 70 wystawców na VII Małopolskich Targach Żwyności UR

i

Autor: Kuba Paduch, Radio ESKA Typów żywności było do wyboru do koloru.

Ponad 70 wystawców na VII Małopolskich Targach Żwyności UR

2021-09-25 16:00

Kilkudziesięciu wystawców zaprezentowało mieszkańcom Krakowa produkty spożywcze z całej piramidy żywienia. W sobotę rozpoczęły się VII Małopolskie Targi Żywności Uniwersytetu Rolniczego "Zasmakuj z UR". Impreza wróciła do zabytkowego folwarku uczelni przy ulicy Balickiej po rocznej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa.

Chleby, wędliny, sery, miody, owoce, warzywa, ciasta i placki ziemniaczane. Takich i wiele innych produktów można skosztować na siódmych Małopolskich Targach Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Impreza, która według władz uczelni z roku na rok się powiększa, tym razem gości ponad 70 lokalnych wystawców. Krakowianie są zachwyceni.

Soki, sałatki, przeciery. To jest to co powinno się jeść rano. Zaczynać dzień od naturalnych, dobrych, wartościowych rzeczy - mówiła jedna uczestniczka - to co kupuję, to mi smakuje, czyli i chleb ze smalcem, i miody, i pierogi z różnymi nadzieniami takimi, jakich zwykle w domu się nie jada - dodał inny uczestnik.

Wśród wystawcy są między innymi koła gospodyń wiejskich, tłocznie owoców, pasieki, lokalne stowarzyszenia, izby rolnicze, rodzinne gospodarstwa ekologiczne, gminy, browary, spółdzielnie i piekarnie. Ich stoiska odwiedziły już tysiące osób. Impreza trwa również w jutrzejszą niedzielę. Początek o godzinie 10:00 a zakończenie o 16:00.

Ciekawostką w tegorocznej edycji był pokaz rozbioru gęsiny. Dodatkowo zobaczyć można było pokazy mielenia ziaren zbóż, czy wypieku chleba.

Tegoroczne Małopolskie Targi Żywności obserwował nasz reporter Kuba Paduch:
Co się dzieje z jedzeniem w "MasterChefie"?