Magda Gessler

i

Autor: x-news Magda Gessler

Mazurek Magdy Gessler - PRAWDZIWE przepisy na mazurki wielkanocne Magdy Gessler!

2018-03-27 12:09

Sprawdziliśmy, jak świąteczne ciasta przyrządza Magda Gessler. Mazurki wielkanocne z jej przepisu są proste i pyszne!

Mazurek wielkanocny to niezastąpione ciasto na każdym wielkanocnym stole. Przyrządzenie go wcale nie należy jednak do najłatwiejszych - o czym przekonało się wiele początkujących mistrzów cukiernictwa. Skąd zdobyć najlepszy przepis na mazurek? Magda Gessler przychodzi z pomocą!

Magda Gessler już od wielu lat uczy Polaków miłości do kuchni. Nie inaczej jest podczas Wielkanocy. Przepisy na mazurki Magdy Gessler to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą, by ich mazurki wielkanocne zachwyciły gości podczas Wielkanocy 2018!

 

Magda Gessler

i

Autor: East News Magda Gessler

W internecie pojawia się sporo przepisów na mazurki wielkanocne Magdy Gessler - w wielu miejscach jednak brakuje źródła, z którego pochodzą. Nie wiadomo zatem, czy mazurek Magdy Gessler z przypadkowej strony to rzeczywiście mazurek Magdy Gessler. My przeprowadziliśmy specjalnie dla Was konkretny research i odnaleźliśmy w morzu przepisów na mazurki wielkanocne te, które zostały przez nią stworzone.

Wszystkie przepisy na mazurki Magdy Gessler, które Wam prezentujemy, pochodzą ze strony Smaki Życia, czyli oficjalnego serwisu restauratorki. Możecie więc być pewni, że nie wymyśliliśmy ich sami!

Mazurek Magdy Gessler - mazurek orzechowo-czekoladowy

ciasto:

  • mąka 400g
  • masło 250g
  • cukier puder 100g
  • żółtka 3

Nadzienie orzechowe:

  • mleko 3/4 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • orzechy włoskie mielone 150g
  • masło do nadzienia 150g

Nadzienie czekoladowe:

  • śmietana kremówka 250ml
  • gorzka czekolada 400g

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią, schłodzić w lodówce (ok 30 minut). W tym czasie zagotować mleko z cukrem. Gotować aż płyn stanie się szklisty i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, wymieszać. Ostudzić. Ciastem wyłożyć blachę na mazurek. Piec w temperaturze 200 C ok 20 minut na złoty kolor. Ostudzić. Do letniej masy orzechowej dodać masło i zmiksować. Masę orzechową wyłożyć na mazurek. Posiekać czekoladę. Zagotować kremówkę. Do gorącej wsypać czekoladę, odkładając 3-4 łyżki. Wymieszać. Po kilu minutach dodać pozostała czekoladę. Zamieszać. Wylać na nadzienie orzechowe. Ozdobić według własnego pomysłu.

Mazurek Magdy Gessler - mazurek różany ucierany

  • mąka pszenna 300g
  • masło 200g
  • cukier 100g
  • żółtka 4
  • woda
  • konfitura z dzikiej róży 1 słoik
  • cukier do polewy 200g
  • sok z cytryny

Zagnieść mąkę z cukrem i masłem, dodając ugotowane na twardo i przetarte żółtka. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, dolać troszkę chłodnej wody. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem blachę. W piekarniku rozgrzanym do 180°C upiec spód mazurka na złoty kolor. Upieczony posmarować dość grubo konfiturą z róży. Przygotować masę. W rondelku rozpuścić cukier z połową szklanki konfitury i sokiem z cytryny. Mieszać, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Gdy masa przestygnie, wylać ją na posmarowany konfiturą mazurek. Trochę masy zostawić do dekoracji. Odstawić na kilka godzin do zastygnięcia. Na samym końcu udekorować.

Mazurek Magdy Gessler - mazurek pomarańczowo-marcepanowy

Składniki masy pomarańczowej:

  • pomarańcze bezpestkowe 6
  • cukier trzcinowy 400 g
  • Składniki kandyzowanych pomarańczy:
  • pomarańcze 2
  • szklanka wody 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka

Składniki ciasta:

  • mąka krupczatka 300 g
  • cukier puder 80 g
  • zimne masło 200 g
  • kwaśna śmietana 1-2 łyżki
  • sól szczypta
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • żółtka 2

Ponadto:

  • masa marcepanowa 200 g
  • migdały

Przygotować masę pomarańczową:
Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Osuszyć, zetrzeć skórkę (tylko pomarańczową warstwę). Białą część skroić. Miąższ drobno pokroić, zasypać cukrem w rondlu o grubym dnie i zostawić na godzinę. Zagotować, dodać skórkę otartą z 4 pomarańczy (skórkę z dwóch pozostałych pomarańczy zostawić do ciasta). Zmniejszyć ogień i gotować mieszając około 40 minut aż masa zgęstnieje. Ostudzić.

Przygotować kandyzowane plasterki pomarańczy:
Pomarańcze wyszorować i sparzyć, pokroić na cienkie plasterki. Do szerokiego niskiego rondla wlać wodę, wsypać cukier. Zagotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Wrzucić plasterki pomarańczy, gotować obracając plasterki około 20 minut. Zgasić. Ostudzić. Ponownie zagotować po godzinie i dwukrotnie następnego dnia. Pomarańcze staną się szkliste, a z wody i cukru powstanie gęsty syrop. Gotowe plasterki wyjąć z ciepłego syropu na papier do pieczenia. Można zrobić je wcześniej i trzymać w chłodzie w zamkniętym słoiczku.

Przygotować migdały:
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę. Wyłuskać ze skórek.

Przygotować ciasto:
Wszystkie składniki ciasto posiekać nożem, zlepić w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczeni a blachę. Zrobić rant mazurka z wałeczków ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C na złoty kolor (około 30-40 minut). Ostudzić. Na wystudzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach masę marcepanową. Na nią wyłożyć masę pomarańczową. Ozdobić plastrami pomarańczy i migdałami. Skropić syropem pomarańczowym z kandyzowanych pomarańczy. Podawać pokrojone w niewielkie kwadraty.

Mazurek Magdy Gessler - mazurek kajmakowy

ciasto:

  • mąka 250g
  • masło 160g
  • cukier puder 100g
  • żółtka 2

Dekoracja:

  • migdały, sparzone i obrane
  • suszona gruszka (namoczona przez 10 minut w wódce gruszkowej lub w gorącej wodzie)
  • masa kajmakowa 250g

Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Dodać 2 łyżki chłodnej wody, uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm). Piec przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na upieczonym cieście rozsmarować 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej. Udekorować migdałami i suszoną gruszką.

Życzymy przyjemnego pieczenia!

Wszystkie przepisy na mazurki Magdy Gessler pochodzą ze strony smakizycia.pl. Znajdziecie tam więcej przepisów na mazurki Magdy Gessler i inne jej potrawy.

 

Magda Gessler na planie programu Sexy Kuchnia

i

Autor: x-news Magda Gessler na planie programu Sexy Kuchnia