Joanna Mazur

Autor: WBF Joanna Mazur. Historia niewidomej biegaczki, która mimo wybitnych osiągnięć, mieszka w bardzo skromnych warunkach poruszyła zarówno jurorów i widzów, którzy w ciągu kilku dni zebrali dla niej 300 tys. zł. Znaleźli się też hojni sponsorzy, dzięki którym sportsmenka dostała mieszkanie.

Joanna Mazur wkurzyła środowisko niepełnosprawnych sportowców? Jest oświadczenie!

2019-04-09 15:17

Ostatni odcinek Tańca z Gwiazdami zszokował wielu widzów. W materiale filmowym pokazano trudne warunki mieszkaniowe niewidomej biegaczki, Joannę Mazur. Sprawę skomentowało już Ministerstwo Sportu i Turystyki. Teraz swoje oświadczenie wydała Rada Zawodników w Polskim Związku Sportu Niepełnosprawnych "Start". Członkowie rady nie są zadowoleni z tego, jak została pokazana Joanna Mazur.

Niewidoma biegaczka, Joanna Mazur, pokazała w programie Taniec z Gwiazdami, jak mieszka. Okazało się, że prawie 30-letnia mistrzyni świata zajmuje skromny pokoik w internacie, do którego wprowadziła się jako 14-latka, i ma łazienkę w korytarzu. Materiał oburzył internautów. Ci zainicjowali zbiórki pieniędzy na mieszkanie dla Joanny Mazur. Internetowe zrzutki zgromadziły już niemałą kwotę.

>> Joanna Mazur: zbiórka na mieszkanie z bajecznym wynikiem! Zrzutka przerosła oczekiwania

Nie wszystkim podoba się to, w jakim świetle jest przedstawiana Joanna Mazur. Sprawę skomentowało Ministerstwo Sportu i Turystyki, które wykazuje, że niewidoma biegaczka otrzymuje niemałe środki finansowe na życie i treningi. Swoje oświadczenie wydało też stowarzyszenie zrzeszające niepełnosprawnych sportowców.

HOT TEMAT
Joanna Mazur, Jan Kliment, Iwona Pavlović - Taniec z Gwiazdami

Autor: YouTube.com

Taniec z Gwiazdami: Joanna Mazur pokazała, jak mieszka! Pavlović się rozpłakała! [VIDEO]

Zobacz też:

Rada Zawodników w Polskim Związku Sportu Niepełnosprawnych "Start" wydała oświadczenie, w którym wyraża swoje niezadowolenie z tego, w jakim świetle została pokazana Joanna Mazur, a wraz z nią - reszta środowiska sportowców z niepełnosprawnościami.

Po wyemitowaniu ostatniego odcinka programu »Taniec z Gwiazdami – Dancing with the Stars« w dniu 05.04.2019 roku i przedstawieniu w mediach sytuacji w jakiej znajduje się Joanna Mazur, czujemy się w obowiązku zabrać głos w tej sprawie.

Po medialnej burzy jaką wywołała przedstawiona sytuacja warunków mieszkaniowych Joanny Mazur, z dnia na dzień docierają do nas ze środowiska paraolimpijskiego głosy sprzeciwu i prośby o zatrzymanie tej karuzeli odnoszącej się do nieprawdy dotyczącej wizerunku osób niepełnosprawnych – nas sportowców, paraolimpijczyków, jaką przekazuje telewizja. Nie chcemy by był utrwalany wizerunek osoby niepełnosprawnej, jako liczącej na litość innych ludzi.

Sport osób niepełnosprawnych na przestrzeni wielu lat rozwinął się dość mocno pod względem poziomu sportowego oraz finansowania przygotowań do zawodów. Zawodnicy mają zapewnione warunki, które Polski Związek Sportu Niepełnosprawnych „Start” i Polski Komitet Paraolimpijski wciąż starają się poprawiać. Współpraca z Ministerstwem Sportu i Turystyki z roku na rok wchodzi na wyższy poziom, a część zawodników objęta jest dodatkowym wsparciem finansowym, w którym Joanna Mazur i jej przewodnik Michał Stawicki są uwzględnieni.

Jako rodzina paraolimpijska chcemy aby każdy sportowiec był traktowany miarą swoich sukcesów sportowych, a nie indywidualnej sytuacji rodzinnej, mieszkaniowej czy osobistej. Pierwsze swoje sukcesy na arenie międzynarodowej Joanna Mazur odniosła w 2016 roku. Jest to zaledwie okres trzech lat. Wielu zawodników reprezentuje nasz kraj od dłuższego czasu i są to zawodnicy, którzy mogą pochwalić się znacznie wyższymi osiągnięciami niż Joanna, chociażby medalami igrzysk paraolimpijskich. Nikt nigdy jednak nie odnosił się tak pretensjonalnie w kierunku instytucji wspierających, wymagając coraz więcej.

To osiągnięcia sportowe były, są i w przyszłości powinny być jedyną miarą sportowca. Chcemy aby każdy sportowiec był traktowany w sposób sprawiedliwy i równy. Szum medialny wokół jednostek nie może być powodem ich zwiększonego finansowania przez organy państwowe. Od lat jako sportowcy niepełnosprawni walczymy o wyrównywanie naszych szans. Kolejny raz podkreślamy, że jako sportowcy, chcemy być traktowani na równych zasadach, w sposób umożliwiający uprawianie wybranych przez nas dyscyplin sportowych i zdobywania kolejnych medali.

My, jako środowisko sportowców niepełnosprawnych, chcemy być traktowani na równych zasadach. Wszyscy ciężko pracujemy na nasze sukcesy. Czasami wiele lat. W spokoju i ciszy, bez robienia medialnego show przygotowujemy się do zdobycia swoich kolejnych medali paraolimpijskich w Tokio 2020.

- brzmi oświadczenie.

Jak twierdzi Ministerstwo Sportu, Joanna Mazur dostaje 40 tysięcy złotych rocznie w ramach programu Team100, 24 tys. stypendium sportowego i ok. 30 tys. od klubu Start Tarnów.

Joanna Mazur

Autor: ADAM JANKOWSKI/REPORTER