STRESZCZENIE

"Ewa gotuje" wraca z kolejnym sezonem! Czym tym razem zaskoczy Ewa Wachowicz?

2024-03-01 15:23

Już w sobotę 2 marca rozpocznie się emisja wiosennych odcinków magazynu kulinarnego "Ewa gotuje". Jakie tym razem potrawy zaprezentuje prowadząca? Jakich składników użyje? A może zaprosi interesujących gości? Przede wszystkim będzie smacznie i zdrowo, natomiast potrawy będą na tyle proste, choć jednocześnie zaskakujące, że każdy – nawet, jeśli w kuchni stawia pierwsze kroki – powtórzy je we własnych czterech ścianach.

Jak powszechnie wiadomo Ewa Wachowicz od lat promuje rodzime receptury oraz w udany sposób wplata w stare i sprawdzone przepisy różne smaczki, podpatrzone podczas wakacji czy służbowych podróży. Jak to będzie wyglądać w najbliższym sezonie? Otóż autorka "Ewa gotuje" zaprezentuje nam potrawy inspirowane wojażami, jednakże wykonane w oparciu o polskie, ogólnodostępne składniki. Jednocześnie tych składników nie będzie zbyt wiele, bo tak właśnie ma być w nowoczesnej kuchni. Rzecz jasna nie zabraknie produktów od lokalnych dostawców i producentów.

Taki będzie SHREK 5? Tego na pewno nie zabraknie | To Się Kręci #13

"Ewa gotuje" z nowym sezonem. Co jeszcze zobaczymy?

To już pewne, że w programie zobaczymy również gości. Do wspólnego gotowania Ewa zaprosi Mateusza Gesslera i Adama Borowicza. Pierwszy zaprezentuje potrawy kuchni francuskiej, drugi razem z Ewą ugotuje chowder – gęstą zupę rybną uwielbianą przez irlandzkich marynarzy. Widzowie będą podglądać Ewę zarówno w jej krakowskiej kuchni (zresztą nie tylko w kuchni), ponieważ sporo rzeczy dziać się będzie w ogrodzie, jak też pod Babią Górą – i to dosłownie, bo w Zawoi wiele potraw powstanie na zewnątrz. Podsumowując: w kuchni Ewy Wachowicz będzie zgodnie z najnowszymi trendami. Z poszanowaniem polskiej tradycji, ale też z dużą dawką nowinek z kulinarnego świata.

Co wydarzy się w pierwszym odcinku 37. sezonu "Ewa gotuje"? Kiedy oglądać?

W pierwszym odcinku z ramówki wiosennej Ewa Wachowicz zabierze widzów pod Babią Górą, do Zawoi. Na pierwszy ogień – i to dosłownie – pójdzie tradycyjny polski żurek, przy czym autorka programu zrobi tę zupę trochę nietypowo, bo na świeżym powietrzu, w kociołku. Do przygotowania drugiej potrawy przyda się piekarnik, jak też ciepłe wnętrze, ponieważ jednym ze składników będą drożdże. Z tego powodu Ewa przeniesie się do kuchni, gdzie pokaże jak zrobić lokalny przysmak – kołacz zawojski. Ale uwaga – nie będzie to deser! Kolejny przepis również zaskoczy widzów, bowiem na własnoręcznie wyciętej przez Ewę desce do krojenia pojawi się spora porcja masła naszpikowana lokalnymi przysmakami, m.in. wędzoną rybą i oscypkiem. Na deser będą zaskakujące muffinki z tartą marchewką i pestkami dyni.

37. sezon "Ewa gotuje" będzie emitowany od 2 marca o godzinie 10:10 w Polsacie! Nowy sezon programu liczy 13 odcinków.