gruszki

i

Autor: Dawid Piątkowski

Jesień 2023

Co zrobić z dojrzałych gruszek? Dżem pomarańczowy! Mamy sprawdzony przepis

2023-10-17 14:33

Jesień to idealny czas na przetwory owocowe. To również okres, w którym króluje gruszka. Co możemy zrobić z dojrzałych owoców? Spróbuj przygotować z nich dżem… pomarańczowy! Wystarczy kilka składników. Przepis jest niezwykle prosty, a marmoladę przyrządzimy w mig.

Dżem z gruszek. Jak przygotować?

Do deserów, naleśników i koniecznie na grzankę! Dżem z gruszek króluje szczególnie jesienią. Jest on niezwykle prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim każdy, nawet ten, który w kuchni nie czuje się najlepiej.

Ten, który wam zaprezentujemy jest o tyle ciekawy, że smakuje pomarańczą! Wystarczy, że dodamy do gruszek sok i skórkę z pomarańczy.

Co ciekawe, w dżemie nie wyczujemy smaku gruszki. Będą one tylko pełnić rolę wypełniacza, miąższu. Jeśli byśmy zżelowali sam sok z pomarańczy ze skórką, wyszedłby nam kisiel do smarowania grzanek. Dzięki gruszkom nasz dżem będzie miał idealną konsystencję.

Sami spróbowaliśmy przyrządzić ten przetwór. Wyszedł znakomicie. Zobaczcie zdjęcie.

dżem

i

Autor: Dawid Piątkowski

Dżem z dojrzałych gruszek krok po kroku [PRZEPIS]

Do przygotowania dżemu potrzebujemy:

  • 2 kg dojrzałych gruszek
  • 2 duże pomarańcze
  • 5 łyżek cukru
  • 1 żelfix (torebka przeznaczona na 1 kg owoców – nie przejmujemy się różnicą w wadze)

Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy środek i kroimy na małe kawałki. Jeśli owoc jest twardy, możemy zalać pocięte kostki zimną wodą i zostawić je na godzinę/dwie a następnie odcedzić.

Pocięte owoce wrzucamy do garnka i zostawiamy na ogniu, mieszając. Gdy gruszki zaczną się już rozpadać, możemy przykryć garnek pokrywką i mieszać całość od czasu do czasu.

Następnym krokiem będzie przełożenie rozgotowanych na papkę owoców przez sitko. Dokładnie przecieramy gruszki do drugiego garnka, by pasta była całkowicie gładka. Następnie dodajemy do garnka sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, a także startą skórkę. Wykorzystajmy do tego średnie oczka na tarce. Powinniśmy otrzymać długie, cieniutkie pomarańczowe nitki. Całość słodzimy i z powrotem zostawiamy na ogniu.

Gdy nasz przetwór zacznie się gotować dodajemy do niego jeden żelfix. Torebka przeznaczona jest na 1 kg owoców, a nasz dżem jest z dwóch kg gruszek. Nie przejmujmy się tym! Konsystencja będzie idealna, a gdybyśmy dodali dwie torebki proszku – dżem będzie twardy i trudny do rozsmarowania. Przekonaliśmy się o tym sami przygotowując dżem po raz pierwszy. Idealny wyszedł dopiero za drugim razem.

Po dokładnym wymieszaniu przelewamy dżem do słoików. Dokładnie zakręcamy i obracamy naczynia do góry nogami. Czekamy aż dżem ostygnie. Gotowe!

Raport - Jarosław Rzepa