Carrefour wprowadza tani cukier marki własnej. Cena wyższa niż w lipcu

2022-08-12 10:37
Cukier w Carrefourze
Autor: Marcin Twaróg Carrefour sprzedaje cukier pod marką własną

W sklepach Carrefour w Polsce można już kupić cukier w okazyjnej cenie. Tani cukier jest wciąż rarytasem, więc w Carrefourze dostępny jest w zaostrzonym limicie sprzedaży tylko do 3 kg.

Cukier Carrefour "Classic" wyprodukuje Südzucker Polska S.A.

Tani cukier to marzenie wielu klientów. Doskonale wie o tym Carrefour, który podpisał umowę na wyłączność z firmą Südzucker Polska S.A. i sprzedaje cukier biały pod własną marką "Classic", który jest jednym z najtańszych na rynku.

Südzucker Polska S.A to część globalnej firmy zajmującej się produkcją cukru na świecie i największy producent w Europie. W Polsce firma produkuje cukier w 4 cukrowniach: Cerekiew, Ropczyce, Strzelin i Świdnica. A flagowym produktem firmy jest cukier biały, oferowany pod znaną i docenianą przez polskich konsumentów już od 20 lat marką „Cukier Królewski”.

Jaka cena za cukier w Carrefour?

Cukier „Classic” marki własnej Carrefour już trafił do sklepów i sprzedawany jest w cenie 5,49 zł za 1 kg To okazja, bo dzisiaj cena cukru w wielu sklepach przebija 6 zł za kilogram.

Okazuje się, że nadal nie widać górnej granicy ceny cukru. Będzie coraz droższy z powodu drastycznie rosnących kosztów energii podczas kampanii cukrowniczej. To jeden z czynników wpływających na szacowany wzrost cen cukru. Ale wzrośnie również koszt uprawy buraków cukrowych, chociażby ze względu na wzrost cen paliw oraz nawozów.

Według danych, w lipcu za 1 kg trzeba było zapłacić 4,50 - 5,20 zł. W sierpniu najniższa cena to już 5,45. Górnej granicy nie ma. 

Ile cukru można kupić w Carrefour na jednym paragonie?

Każdy klient na jeden paragon może kupić już tylko 3 kg cukru, a nie 10 - jak jeszcze było w lipcu.

Ograniczenia w kupnie cukru są drastyczne. Mają z jednej strony zniechęcić Polaków do kupowania na zapas, a z drugiej strony umożliwić racjonalne gospodarowanie zapasami cukru w magazynach wszystkim sklepom Carrefour w Polsce.

– Masowe wykupowanie cukru jest spowodowane po pierwsze nieracjonalną paniką ze strony konsumentów, związaną z wojną w Ukrainie. Jest to panika zupełnie niesłuszna, bo tego cukru nie powinno zabraknąć – mówi w rozmowie z money.pl Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

Biedronka, Lidl i Netto wprowadziły limity na cukier w wysokości 10 kg na jeden paragon, z kolei sieć Aldi zdecydowała się ograniczyć możliwość zakupów do 5 kg na jeden paragon.

Bez cukru - tak nas karmią w sanatoriach

Zobacz zdjęcia w galerii zdjęciowej

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE