Turecki kebab

i

Autor: H.S

Kulinaria

Sprawdziłam jak smakuje kebab w Turcji. "Tego smaku długo nie zapomnę"

Kuchnia Bliskiego Wschodu różni się od tej, którą znamy w Europie. Jest to z pewnością podróż przez różne smaki, począwszy od aromatycznego mięsa po soczyste warzywa. Jak smakuje prawdziwy kebab? Czym się różni kebab w Turcji od kebaba w Europie? Sprawdziłam to.

Turecki kebab, Polacy go uwielbiają

Turecki kebab to wyjątkowe danie kulinarne, które wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu, a stało się popularne na całym świecie. Charakteryzuje się on smakiem, aromatem i różnorodnością, która czyni go ulubionym wyborem dla wielu smakoszy. Warto zaznaczyć, że podstawą tureckiego kebaba jest mięso, najczęściej jagnięcina, wołowina lub drób, które jest marynowane w mieszance aromatycznych przypraw. Są to m.in papryka, cynamon, czosnek i inne składniki, które nadają mu wyjątkowy smak. Mięso jest następnie naciągane na pionowy rożen i pieczone w specjalnym urządzeniu zwartym na ogniu, co pozwala mu na równomierne i soczyste przygotowanie. Następnie mięso jest krojone i serwowane w placku. Jak smakuje prawdziwy turecki kebab w Turcji?

Jak smakuje kebab w Turcji? Zjadłam prawdziwego kebaba

Być w Turcji i nie zjeść kebaba mogłoby się okazać zmarnowaniem okazji. Sprawdziłam jak smakuje kebab w Turcji. Przy pierwszym wyborze kierowałam się miejscem oraz cenami. Po długiej wędrówce po Alanyi znalazłam rodzinną restaurację serwującą kebab. Zamówiłam mały kebab z łagodnym sosem. Jak się okazało "pita", w którą zostało zawinięte mięso była ręcznie robiona! Świeże warzywa, jak pomidory, cebula i sałata, dodały świeżości i chrupkości. Klasyczny łagodny sos na bazie jogurtu nadały daniu unikalny smakowy charakter. Tego smaku długo nie zapomnę! Co więcej, ucieszyłam się, gdy przyszło do zapłaty. Bowiem za kebab i ayran zapłaciłam jedynie 3 euro, czyli ok. 13,40 zł (na dzień 20.08.2023 r.) Takich cen z pewnością nie znalazłabym w Polsce.

Druga próba tureckiego kebaba okazała się mniej satysfakcjonująca. Restauracja była blisko centrum, więc adekwatnie ceny też tutaj się różniły. Zamówiłam kebab z sosem łagodnym, jednak jego smak zupełnie się różnił. Spowodowała to kolendra, która stanowiła większość warzyw w zawiniętym placku. Mięso było mocno przypieczone co poprawiło ogólną ocenę. Jednak czy zjadłabym go ponownie? Raczej nie, cena za kebab i ayran wyniosła ok. 7 euro, czyli ok. 31,27 zł (na dzień 20.08.2023 r.) 

Chcesz napić się alkoholu w tureckim barze w 2023 r.? Takie kwoty musisz przygotować. Sprawdź cenniki w naszej galerii

Sonda
Lubisz kebaby?