Tłusty Czwartek 2023. Kiedy wypada? Co to za święto?

2023-01-31 14:57
Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2023? Skąd pochodzi ta tradycja?
Autor: CANVA

Tłusty Czwartek to dzień i jednocześnie święto dla wszystkich łasuchów. Właśnie wtedy każdy z nas może jeść pączki lub faworki do oporu, nie licząc kalorii. Uczta ta zbliża się wielkimi krokami. Kiedy jest Tłusty Czwartek w 2023 r.? Co to za święto i dlaczego właśnie wtedy jemy akurat pączki? Sprawdźcie poniżej wszystkie odpowiedzi na te pytania.

Tłusty Czwartek 2023. Na to wielkie święto czekają wszystkie łasuchy. W tłusty czwartek bowiem, wedle tradycji, dozwolone jest objadanie się bez ograniczeń, a kalorie nie mają najmniejszego znaczenia. Jemy przeważnie pączki. Sprawdzają się też w tym dniu faworki i oponki. Jeden z przesądów mówi, że kto tego dnia nie zje choćby jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.

Tłusty czwartek 2023. Co jemy?

W Tłusty Czwartek jemy przeważnie pączki i faworki. W całej Polsce właśnie taki zwyczaj jest najbardziej popularny. Na uwadze warto mieć, że nie wszyscy są fanami pączków i faworków. Co w takim razie można zjeść zamiast tych smakołyków, aby uczciwie święcić Tłusty Czwartek 2022? Alternatywą mogą być inne słodkości i wypieki! Wystarczy przygotować lub kupić te, które naprawdę się lubi. Mogą być to chrupiące gofry z owocami, serniki, croissanty, bardzo proste bezy czy smakowite muffinki. Miłośnikom egzotyki polecamy kkwabaegi, czyli zakręcone pączki z Korei.

Tłusty Czwartek 2023. Kiedy jest?

Tłusty czwartek, znany także jako zapusty, to ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą) w kalendarzu chrześcijańskim. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, który trwa do Środy Popielcowej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy - czyli jest świętem ruchomym. Kiedy zatem wypada Tłusty Czwartek 2023? W tym roku pączkami będziemy się zajadać 16 lutego.

Tłusty Czwartek 2023. Dlaczego jemy wtedy pączki?

Tradycja tego święta łasuchów sięga jeszcze czasów pogańskich. Był to dzień, w którym świętowano nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina. Zagryzkę stanowiły pączki. Z tymże były one wytrawne: przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, boczkiem lub innym tłustym mięsem. Całość najczęściej zapijano wódką.

Pączki w wersji słodkiej zaczęto w Polsce jeść w wieku XVI. Wyglądały one jednak nieco inaczej niż obecnie – w środku miały ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. Dzisiaj zajadamy się pączkami z różnym nadzieniem. Najpopularniejsze są te z dżemem różanym. Nie gardzimy także nadzieniem takim jak: czekolada, adwokat, budyń, jabłko, czy biały ser. Na górze tradycyjnego pączka zawsze znajdziemy cukier puder lub lukier. Na tych mniej popularnych może się pojawić inna polewa.

Tłusty czwartek w Krakowie. Kolejki po Najlepsze paczki w mieście
Nasi Partnerzy polecają
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE