Karp Milicki odłowiony. Zakończyły się odłowy na Stawach Milickich. Zobacz film z odłowów!

2020-11-26 14:23
Jako ostatnie odławiane były stawy podlegające pod Zakład Rybacki w Potaszni
Autor: Sebastian Stelmach Jako ostatnie odławiane były stawy podlegające pod Zakład Rybacki w Potaszni

Karp Milicki odłowiony. W czwartek 26 listopada zakończyły się odłowy ryb na Stawach Milickich. To największy w Europie kompleks hodowlany, z którego pochodzą ryby na świąteczne stoły. Osiągnięte wyniki produkcji cieszą rybaków.

Odłowy ryb na Stawach Milickich rozpoczęły się w październiku. Jest to bardzo czasochłonny proces wymagający pracy od świtu, nawet do zmierzchu.

- Staw trzeba najpierw do odłowów przygotować. Spuszczamy wodę dzięki czemu ryba gromadzi się w łowisku czyli w zbiorniku przy mnichu odpływowym. Dopiero tutaj jest zaciągana siecią skąd trafia na stół sortowniczy, gdzie jest sortowana wg. gatunku oraz wielkości a następnie trafia do magazynów rybnych i idzie na sprzedaż - wyjaśnia Tomasz Berger, kierownik zakładu rybackiego w Potaszni.

Rybacy rozpoczynali swoją pracę praktycznie o świcie bo od godz. 7:00, następnie pracowali do odłowienia wszystkich ryb. Czasami nawet do późnych godzin popołudniowych.

Tegoroczna produkcja cieszy rybaków.

- Jeżeli chodzi o karpia handlowego to był to dobry rok. W czerwcu dopisała nam woda dzięki czemu uzyskaliśmy stany produkcyjne pozwalające nam mówić o dobrych wynikach. W tej chwili finiszujemy, pracujemy na ostatnim stawie handlowym, który jest odławiany i pozostaje nam tylko sprzedaż - dodaje T. Berger.

- Odłowiliśmy w tym roku więcej ryby niż przed rokiem. To jest kilkaset ton karpia, amura, tołpygi, szczupaka oraz innych ryb. Przeważa tu oczywiście karp milicki, który stanowi 75-80 procent całej produkcji - mówi Damian Żuber, menadżer ds. marketingu w spółce Stawy Milickie.

Odłowione ryby trafiają teraz do sprzedaży, ale i do przetwórni należącej do Stawów Milickich. Rybacy przygotowali wiele smakowitych propozycji na świąteczne stoły.

- Z przetworów mamy słynny paprykarz z ryb słodkowodnych, dodatkowo sum w sosie słodko-kwaśnym czy tołpyga w zalewie pomidorowej. Do tego też nasze pierogi z karpiem, nagradzane wielokrotnie za swój smak. Smakują one bardzo podobnie do pierogów z kapustą i grzybami, z tym, że mamy tam dodatek naszej ryby - dodaje D. Żuber.

Ryby ze Stawów Milickich możemy kupować w zakładach rybackich w Miliczu, Radziądzu oraz Rudzie Sułowskiej a przetwory w sklepie firmowym w Rudzie Sułowskiej oraz we wrocławskich marketach. W grudniu we Wrocławiu będzie też obecny fishfoodtruck Stawów Milickich, który spotkamy na Placu Grunwaldzkim.

Posłuchaj: Koniec odłowów ryb na Stawach Milickich
Odłowy karpia ze Stawów Milickich
Nasi Partnerzy polecają
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE