Gluten w chrupkach oznaczonych jako bezglutenowe. GIS ostrzega

2025-11-03 21:21

W poniedziałek, 3 listopada Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed obecnością glutenu w partii chrupek kukurydzianych oznakowanych jako bezglutenowe. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej. Lepiej więc dokładnie sprawdzić informacje GIS przed spożyciem przekąski.

chrupki

i

Autor: Pixabay / Fz; Główny Inspektorat Sanitarny/ Materiały prasowe

Gluten w bezglutenowych chrupkach kukurydzianych - GIS ostrzega

W wyniku kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w partii chrupek kukurydzianych oznakowanych jako bezglutenowe. "Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej" - ostrzegł GIS w komunikacie.

Chodzi o produkt Tygryski Chrupki kukurydziane o smaku toffi 70 g, o numerze partii: A0430 z datą spożycia do 01.2026. Producentem chrupek jest TBM Sp. z o.o., Kolejowa 7A, 27-415 Kunów.

GIS poinformował, że firma TBM Sp. z o. o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności podjęła działania mające na celu wycofanie produktu z rynku oraz poinformowała odbiorców o zaistniałej sytuacji. "Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie" - dodał GIS.

W zaleceniach dla konsumentów przedstawiciele Inspektoratu podkreślili krótko, że "osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii chrupek wskazanych w komunikacie".

Tu powstaje nowe Dino w Warszawie (Kijowska 1) - zobacz zdjęcia:

Gluten w diecie
Drogowskazy
Fakty i mity na temat glutenu
Mediateka.pl
Sponsor podcastu:
Media Expert i Mediaexpert.pl