Warszawa: deweloper odnowił sąsiedni blok socjalny - powód zaskakuje!

2022-07-07 10:03
Budownictwo mieszkaniowe
Autor: pixabay.com Budownictwo mieszkaniowe

Pod numerem dziesiątym przy ulicy 29 listopada w Warszawie stanął niedawno elegancki apartamentowiec. Jedną z dodatkowych inwestycji dewelopera było... odnowienie elewacji pobliskiego bloku socjalnego. Dlaczego się na to zdecydował? To może was zaskoczyć! Szczegóły w naszym artykule.

Przebiegająca przy Łazienkach Królewskich ulica 29 Listopada jest miejscem niezwykle atrakcyjnym dla inwestorów budowlanych. Deweloperów i późniejszych mieszkańców przyciąga piękna okolica i prestiżowe sąsiedztwo (Zamek Ujazdowski, korty tenisowe itd.). Na tej samej ulicy przed laty wybudowano też trzy bloki socjalne. Obecnie nie są one w najlepszym stanie. Zamieszkałe są tylko dwa, w których jest łącznie około 100 osób. Trzeci nie nadaje się już do użytkowania. Co łączy luksusowy apartamentowiec i zamieszkałe przez lokatorów w trudnej sytuacji życiowej budynki? Otóż jeden z bloków stoi w bezpośrednim sąsiedztwie nowej inwestycji. W związku z tym deweloper postanowił odnowić elewację niszczejącego piętrowca. Nie chodziło jednak w pierwszym rzędzie o poprawę jakości bytowania mieszkających w nim ludzi.

Zachowywał się jak szaleniec, a na jego ciele pojawiały się ropiejące rany. Historia z Koprem

Elewacja budynku socjalnego odnowiona, by zapewnić ładniejszy widok mieszkańcom apartamentów

Sprawą jako pierwszy zainteresował się serwis noizz.pl. W poświęconym jej artykule dziennikarze ujawniają, że powodem podjęcia takiej decyzji przez dewelopera, była chęć zapewnienia ładniejszego widoku przyszłym mieszkańcom nowego apartamentu. Potwierdził to przedstawiciel inwestora (firmy Yareal Polska), który w rozmowie z serwisem działanie nazwał "poprawieniem jakości najbliższego otoczenia projektu". Dodał, że jest to normalna praktyka także w przypadku innych inwestycji. Przy ul. 29 Listopada ma to również związek z procesem sprzedażowym mieszkań w nowopowstałym budynku.

Pozostałe bloki socjalne nietknięte

Remont elewacji sąsiedniego bloku socjalnego miał wynieść 250 tys. zł. Koszt pokrył deweloper. Przedsięwzięcie nie przewidywało remontu wnętrz budynku. W artykule noizz.pl napisano, że w piętrowcach nie ma ciepłej wody, a łazienki i kuchnie są współdzielone. Dodajmy, że odnowiono elewację tylko najbliższego z budynków. Pozostałe dwa bloki wciąż prezentują się tak samo. Miasto nie posiada aktualnie funduszy na ich odnowienie.

Źródło: noizz.pl

Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres online@grupazpr.pl. Czekamy na zdjęcia, filmy i newsy z Waszej okolicy!

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE