Mieszkańcy nie chcą placu zabaw w Parku nad Dolinką Służewiecką. Powstała petycja

2020-11-27 18:15
Mieszkańcy nie chcą placu zabaw w Parku nad Dolinką Służewiecką. Projekt zwyciężył w budżecie obywatelskim
Autor: pixabay.com, zdjęcie ilustracyjne Mieszkańcy nie chcą placu zabaw w Parku nad Dolinką Służewiecką. Projekt zwyciężył w budżecie obywatelskim

Nie dla placu zabaw w Parku nad Dolinką Służewiecką- protestuje część mieszkańców Służewa i Mokotowa. Chodzi o realizację projektu z budżetu obywatelskiego. Według osób sprzeciwiających się, plac zabaw zniszczy naturalny charakter parku.

Ile Polacy wydadzą na świąteczne zakupy w 2020?

"Nie" dla placu zabaw w Parku nad Dolinką Służewiecką

Chodzi o realizację projektu z budżetu obywatelskiego, który wygrał, bo uzyskał 11 tys głosów. Mieszkańcy twierdzą jednak, że głosować musiały osoby spoza dzielnicy, nie zdające sobie sprawy z tego, gdzie powstanie plac zabaw. Zarząd Zieleni twierdzi - że musi inwestycję zrealizować.

Czytaj także: Najbardziej wyszukane imiona dla dzieci w Polsce w 2020. Nie uwierzycie, co potrafią wymyślić rodzice!

Zdaniem Zarządu Zieleni naturalny plac zabaw będzie otwartą przestrzenią rekreacyjną, która nie ingeruje w przyrodę. Inwestycja jest realizowana, bo chcieli tego sami mieszkańcy Warszawy.

- Bierzemy pod uwagę głosy wszystkich mieszkańców. Na ten projekt zagłosowało blisko 11 tysięcy mieszkańców Warszawy - mówi Anna Stopińska, rzeczniczka prasowa Zarządu Zieleni.

Czytaj także: Budżet Obywatelski Mazowsza 2020: Jakie projekty zwyciężyły w głosowaniu?

Petycja przeciwko inwestycji

Problem w tym, że zdaniem Spółdzielni Służew nad Dolinką w większości nie były to głosy mieszkańców Służewa. Pod petycją przeciwko inwestycji podpisało się już ponad 2 tysiące osób.

- My mówimy "nie" takimi projektowi po prostu. Skoro mieszkańcy z pobliskiego Ursynowa chcą mieć naturę, to ja się pytam dla kogo oni chcą to robić? - mówi Grzegorz Jakubiec, prezes zarządu Spółdzielni Służew nad Dolinką i dodaje, że ingerowanie w naturalny ekosystem to ponury absurd.

Zarząd Zieleni uważa, że inwestycja to jednak dobry pomysł, który musi być zrealizowany. - Naturalny plac zabaw nie stanowi zabudowy terenu parkowego. "Elemenety zabawowe" będą stawiane na tym obszarze wyłącznie punktowo i to nie na całym tym terenie - podkreśla Stopińska.

Propozycja dla Zarządu Zieleni

W parku mają powstać dwie strefy rekreacyjne, mają stanąć także figury zwierząt z ekologicznych materiałów. Zarząd Spółdzielni Służew nad Dolinką wyszedł z konkretną propozycją rozwiązania sporu.- Jesteśmy w stanie przyjąć te zabawki na nasz teren spółdzielni po sąsiedzku, dosłownie 200 metrów od tego planowanego placu. Wtedy będzie wilk syty i owca cała. Nie pchajmy się w nature z czymś, co nie będzie służyć mieszkańcom - podkreśla Jakubiec.Póki co, Zarząd Zieleni nie zamierza ustąpić.

Nasi Partnerzy polecają
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE