Można zjeść tanio i wykwintnie! Aplikacja Too Good To Go podbija Trójmiasto

2020-02-20 15:23 Dominika Bakura
Restauratorzy oferty swoich promocyjnych boxów publikują w aplikacji zazwyczaj późnym popołudniem bądź wieczorem.
Autor: Too Good To Go

Za dobre - by poszło na śmietnik! To motyw przewodni aplikacji - Too Good To Go, której celem jest jak najmniejsze marnowanie jedzenia. Apka łączy klientów z restauratorami, którzy na koniec dnia nie muszą wyrzucać jeszcze dobrych przekąsek, a mogą sprzedać po okazyjnej cenie.

Sprzedać po okazyjnej cenie i jednocześnie zaskoczyć swoich klientów. Jak się bowiem okazuje – zakup promocyjnych produktów nie jest taki oczywisty. Użytkownicy aplikacji rezerwują całe paczki i do samego końca nie wiedzą, co dokładnie się w nich znajdzie.

Wiedzą tylko tyle, że jedzenie, które zapakujemy do środka będzie o wartości minimum 30 zł. Za całość jednak klient zapłaci dokładnie 9,99 zł – tłumaczy Julia Kosovan z sopockiej kawiarni Pociąg Do, gdzie aplikacja działa od dwóch tygodni.

Restauratorzy oferty swoich promocyjnych boxów publikują w aplikacji zazwyczaj późnym popołudniem bądź wieczorem. Dokładnie wtedy są w stanie oszacować, jakie produkty im zostaną i co mogłoby trafić do charakterystycznego pudełka. – Klienci, którzy zdecydują się na kupno, mogą taki box zarezerwować, a następnie przyjść i osobiście odebrać jedzenie – dodaje Julia Kosovan. 

- W naszych boxach jest humus, soki - dodaje Julia Kosovan. Posłuchaj:

Przykładowo – do boxów serwowanych przez sopocką kawiarnię trafiają często świeże soki, humus, granola, czy bajgle. W Walentynki szczęściarz, który zarezerwował jedzenie jako pierwszy, za niespełna 10 zł, mógł się delektować… truflowymi lizakami.

Do zainstalowania aplikacji namawiają także przedstawiciele Banków Żywności. Jak się bowiem okazuje - polskie restauracje dziennie marnują nawet do 20 proc. pożywienia.

Łącznie marnujemy 1/3 jedzenia, które produkujemy – przybliża zatrważające statystyki Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście.

Czy lokalni restauratorzy marnują dużo jedzenia? O tym Łukasz Jaroń z Banku Żywności w Trójmieście. Posłuchaj:

Jaroń podkreśla jednak, że lokalni restauratorzy są co raz bardziej świadomi i nie wyrzucają jedzenia od tak. – Co raz częściej spotykamy się z takimi lokalami, gdzie serwowane jest tzw. menu niespodzianka. Wówczas kucharz przygotowuje coś, czego nie ma w karcie, ale z produktów, które nie zostały wykorzystane – tłumaczy przedstawiciel Banku Żywności w Trójmieście.

Aplikacja Too Good To Go działa już w kilkunastu krajach. Jak podają jej twórcy - dzięki niej zostało "uratowanych" już ponad 11 milionów posiłków, co ograniczyło emisję ponad 25 tys. ton dwutlenku węgla.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE