Przypalona pizza

i

Autor: Redakcja Eski

GASTRONOMIA

Przypalony brzeg pizzy. Czy można go jeść? Sensacyjne badania

2023-03-24 8:55

Te badania mogą wiele zmienić! Wbrew wcześniejszym teoriom przypalone brzegi pizzy nie są rakotwórcze - zapewnili naukowcy po badaniach, jakie przeprowadzili. Według ekspertów neapolitańska pizza pieczona w piecu na drewno, na której brzegach pojawiają się zwęglone kawałki, jest bezpieczna dla zdrowia.

Czy można jeść przypalony brzeg pizzy?

Najnowsze ustalenia specjalistów w dziedzinie bezpieczeństwa żywności przedstawiono podczas sympozjum „Pizza neapolitańska między tradycją a innowacją”, zorganizowanego przez Akademię Georgofili z Florencji.

- Pizza neapolitańska jest bezpieczna, nie wywołuje problemów, gdy jej części są przypalone - podkreślił profesor technologii żywności Mauro Moresi z florenckiej instytucji naukowej.

Przytoczył wyniki badań przeprowadzonych przez grupy naukowców z uniwersytetów w Neapolu i Viterbo. Wskazują one na niską ilość akrylamidu, czyli organicznego związku chemicznego, który może powstawać w wysokiej temperaturze i przyczyniać się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego.

Niewielka ilość tego związku w części pizzy najbardziej poddanej działaniu wysokiej temperatury wynika z bardzo krótkiego czasu jej pieczenia w piecu na drewno- wyjaśnili eksperci. Średnia długość pieczenia w temperaturze 450 stopni wynosi około 90 sekund. Ponadto, jak zaznaczono, przypaleniu ulega maksimum 3 procent powierzchni.

- A zatem możemy stwierdzić z całą pewnością, że pizza neapolitańska jest bezpieczna- podsumował badania profesor Moresi.

Sonda
Jak często jesz fastfoody? Pizza, hamburgery, frytki?
Dietetyczna PIZZA, FRYTKI I SUSHI [HIT] | ESKA XD - Fit vlog #60