Pasztecik vs paprykarz. Najsłynniejsze przysmaki Szczecina. Co o nich wiesz?

2020-01-29 18:47
Paprykarz vs paszteciki
Autor: Wikipedia, CC Paprykarz vs paszteciki

Każdy dumny mieszkaniec Szczecina chociaż raz jadł słynne paszteciki szczecińskie i paprykarz. To przysmaki, które są znane w całej Polsce! Trudno się dziwić, bo ich smak jest wyjątkowy. Jeśli jednak nie wiecie za dużo na temat tych przekąsek, warto nadrobić zaległości!

Pasztecik szczeciński

Pierwsze paszteciki szczecińskie pojawiły się w sprzedaży w 1969 roku. Są produkowane z ciasta drożdżowego i są nadziane farszem. Najczęściej podaje się je z czerwonym barszczem. Pierwsza maszyna do przyrządzania pasztecików pochodzi z ZSSR. Przy alei Wojska Polskiego w Szczecinie znajduje się najsłynniejszy i najstarszy bar, w którym skosztujemy pasztecików. Co więcej, potrawa stała sie tak słynna, że doczekała się swojego święta! W październiku obchodzony jest dzień pasztecika szczecińskiego.

Paprykarz szczeciński

To kolejne kulinarne arcydzieło, o którym mieszkańcom Szczecina nie wypada zapomnieć. Pierwowzorem paprykarza szczecińskiego była afrykańska potrawa czop czop. Podstawą paprykarza są ryby. W pierwotnej recepturze dodawano do niego afrykańskie papryczki pima. Wśród składników znajdują się także pomidory. To im zawdzięczamy charakterystyczną pomarańczowo-czerwoną barwę przysmaku. W czasach kryzysu w PRL, zamiast ryżu do paprykarza dodawano kaszy pęczak. Co ciekawe, kiedyś powstała nawet podróbka paprykarza szczecińskiego! Kolumbijczycy eksportowali "podrobiony towar" do innych krajów. Od 2010 roku paprykarz szczeciński znajduje się na liście produktów tradycyjnych.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE