jedzenie szpitalne

i

Autor: Shutterstock jedzenie szpitalne

Kiepskie jedzenie w szpitalach czy domach opieki to nie tylko powszechny stereotyp​

2020-05-11 10:43

Niesmaczne, za mało, przeterminowane... Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej podsumował ostatnie kontrole jakości posiłków dostarczanych do szpitali czy domów pomocy społecznej w Szczecinie i regionie.

Kontrole w firmach cateringowych przypominają kontrole w gastronomii, czyli opierają się m.in. na sprawdzaniu oznakowania, jakości posiłków, ich wagi czy choćby dacie ważności.

Kontrole zostały przeprowadzone u trzech przedsiębiorców. Nieprawidłowości stwierdzono u wszystkich trzech. U jednego kwestionowana była jakość w trakcie badań laboratoryjnych. U innych stwierdzono np. stosowanie nielegalizowanej wagi, były także produkty przeterminowane. Największą nieprawidłowością oczywiście jest to naruszenie jakości; niezgodność dotyczyła wartości energetycznej produktu.

- mówi Beata Manios z Inspekcji Handlowej w Szczecinie.

Oczywiście, za niektóre błędy i niedopatrzenia trzeba nieraz zapłacić mandat.

COŚ DOBREGO #21