Ceny ryb na święta Bożego Narodzenia. Gdzie najtaniej kupimy karpia? LIDL, Kaufland, Biedronka [CENY]

2022-12-14 13:39
Ceny karpia w Białymstoku. Ile zapłacimy za kilogram ryby w Podlaskiem?
Autor: Marcin Łopienski

Dla wielu osób w Polsce nie ma świąt bez dań związanych z rybami. Nie tylko sałatki, ale smażone, a nawet pieczone. A za ile można kupić ryby w poszczególnych sklepach?

Ceny ryb na święta 2022 – karp

  • Lidl – karp, płat ze skórą – 4,99 zł za 100 g;
  • Kaufland – od 3,49 zł za 100 g za karpia wędzonego;
  • Aldi – karp – 5,99 zł za 100 g.

Ceny ryb na święta 2022 – mintaj, śledź, halibut, łosoś

Lidl:

  • halibut wędzony – 19,00 zł za 100 g;
  • łosoś atlantycki, patroszony, - 4,49 zł za 100 g;
  • filety śledziowe wiejskiej, 13,95 zł za 900 g;
  • ryba po grecku – 6,69 za 500 g.

Biedronka

  • świeży pstrąg tęczowy, patroszony – 3,29 zł za 100 g;
  • filet z mintaja bez skóry – 4,29 zł za 100 g;
  • dorsz czarny, filet bez skóry – 17,99 za 475 g.

Kaufland

  • halibut wędzony – 5,49 zł za 100 g;
  • steki z halibuta – 24,99 zł za 425 g;
  • łosoś wędzony w plastrach – 19,90 zł za 200 g;
  • sum wędzony, filet, 6,49 zł za 100 g;
  • śledzie marynarskie – 13,99 zł za 600 g;
  • dziki łosoś wędzony – 14,99 zł za 100 g;
  • dorsz atlantycki polędwica – 7,99 za 100 g;
  • ryba po grecku – 9,89 zł za 500 g.

Auchan

  • śledź wędzony na gorąco – 15,99 zł za 1 kg;
  • filet z mintaja – 17,49 zł za 1 kg;
  • dorsz norweski filet – 54,99 zł za 1 kg;
  • dorsz czarny wędzony – 26,99 zł za 1 kg.

Netto

  • makrela wędzona – 2,39 zł za 100 g;
  • pstrąg tęczowy patroszony – 3,29 zł za 100 g;
  • filety śledziowe w oleju a'la matjas – 4,89 zł za 250 g;
  • łosoś atlantycki – 5,99 zł za 100 g;
  • łosoś norweski świeży – 15,99 zł za 150 g.

Carrefour

  • łosoś norweski – 18,79 zł za 100 g;
  • polędwica z tuńczyka – 8,49 zł za 100 g.

Aldi:

  • polędwica z mintaja – 16,99 zł za 450 g;
  • halibut grenlandzki – 19,99 zł za 360 g.

Zakup ryby – co warto wiedzieć

Zalecane jest spożywanie dwóch rybnych dań w tygodniu. Polacy jedzą ich o wiele mniej. A czym warto się kierować przy zakupie ryb? Bardzo ważne jest pochodzenie. Najlepsze są ryby oceaniczne i morskie. Powinno się ograniczyć (szczególnie u dzieci) spożywania tzw. ryb drapieżnych, czyli np. makreli, okonia czy miecznika. Mogą one mieć po prostu w mięsie o wiele więcej rtęci niż normalna ryba.

Ważne są też certyfikaty – ASC potwierdza, że ryba została wyhodowana w odpowiedzialny sposób, a MCS gwarantuje, iż zwierzę wyłowiono „odpowiedzialnie” (nie zabraknie jej dla kolejnych pokoleń).

Warto też pamiętać o datach połowu, ponieważ nie wszystkie ryby łowi się cały rok. Chodzi tu głównie o ryby morskie i oceaniczne.

Oznaki świeżej ryby:

  1. Zapach – nie może być zbyt intensywny i nieprzyjemny
  2. Skóra ryby – świeża ma ją błyszczącą i niemętny śluz
  3. Oczy – świeża ryba ma wypukłe i błyszczące oczy oraz czerwone skrzela (inny kolor może świadczyć o jej podduszaniu)
  4. Mięso – świeże powinno być bardzo gładkie i po dotknięciu, wrócić do poprzedniego kształtu
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE