Ceny karpia w Białymstoku. Ile zapłacimy za kilogram ryby w Podlaskiem?

i

Autor: Marcin Łopienski

Ceny ryb na święta Bożego Narodzenia. Gdzie najtaniej kupimy karpia? LIDL, Kaufland, Biedronka [CENY]

2022-12-14 13:39

Dla wielu osób w Polsce nie ma świąt bez dań związanych z rybami. Nie tylko sałatki, ale smażone, a nawet pieczone. A za ile można kupić ryby w poszczególnych sklepach?

Ceny ryb na święta 2022 – karp

  • Lidl – karp, płat ze skórą – 4,99 zł za 100 g;
  • Kaufland – od 3,49 zł za 100 g za karpia wędzonego;
  • Aldi – karp – 5,99 zł za 100 g.

Ceny ryb na święta 2022 – mintaj, śledź, halibut, łosoś

Lidl:

  • halibut wędzony – 19,00 zł za 100 g;
  • łosoś atlantycki, patroszony, - 4,49 zł za 100 g;
  • filety śledziowe wiejskiej, 13,95 zł za 900 g;
  • ryba po grecku – 6,69 za 500 g.

Biedronka

  • świeży pstrąg tęczowy, patroszony – 3,29 zł za 100 g;
  • filet z mintaja bez skóry – 4,29 zł za 100 g;
  • dorsz czarny, filet bez skóry – 17,99 za 475 g.

Kaufland

  • halibut wędzony – 5,49 zł za 100 g;
  • steki z halibuta – 24,99 zł za 425 g;
  • łosoś wędzony w plastrach – 19,90 zł za 200 g;
  • sum wędzony, filet, 6,49 zł za 100 g;
  • śledzie marynarskie – 13,99 zł za 600 g;
  • dziki łosoś wędzony – 14,99 zł za 100 g;
  • dorsz atlantycki polędwica – 7,99 za 100 g;
  • ryba po grecku – 9,89 zł za 500 g.

Auchan

  • śledź wędzony na gorąco – 15,99 zł za 1 kg;
  • filet z mintaja – 17,49 zł za 1 kg;
  • dorsz norweski filet – 54,99 zł za 1 kg;
  • dorsz czarny wędzony – 26,99 zł za 1 kg.

Netto

  • makrela wędzona – 2,39 zł za 100 g;
  • pstrąg tęczowy patroszony – 3,29 zł za 100 g;
  • filety śledziowe w oleju a'la matjas – 4,89 zł za 250 g;
  • łosoś atlantycki – 5,99 zł za 100 g;
  • łosoś norweski świeży – 15,99 zł za 150 g.

Carrefour

  • łosoś norweski – 18,79 zł za 100 g;
  • polędwica z tuńczyka – 8,49 zł za 100 g.

Aldi:

  • polędwica z mintaja – 16,99 zł za 450 g;
  • halibut grenlandzki – 19,99 zł za 360 g.

Zakup ryby – co warto wiedzieć

Zalecane jest spożywanie dwóch rybnych dań w tygodniu. Polacy jedzą ich o wiele mniej. A czym warto się kierować przy zakupie ryb? Bardzo ważne jest pochodzenie. Najlepsze są ryby oceaniczne i morskie. Powinno się ograniczyć (szczególnie u dzieci) spożywania tzw. ryb drapieżnych, czyli np. makreli, okonia czy miecznika. Mogą one mieć po prostu w mięsie o wiele więcej rtęci niż normalna ryba.

Ważne są też certyfikaty – ASC potwierdza, że ryba została wyhodowana w odpowiedzialny sposób, a MCS gwarantuje, iż zwierzę wyłowiono „odpowiedzialnie” (nie zabraknie jej dla kolejnych pokoleń).

Warto też pamiętać o datach połowu, ponieważ nie wszystkie ryby łowi się cały rok. Chodzi tu głównie o ryby morskie i oceaniczne.

Oznaki świeżej ryby:

  1. Zapach – nie może być zbyt intensywny i nieprzyjemny
  2. Skóra ryby – świeża ma ją błyszczącą i niemętny śluz
  3. Oczy – świeża ryba ma wypukłe i błyszczące oczy oraz czerwone skrzela (inny kolor może świadczyć o jej podduszaniu)
  4. Mięso – świeże powinno być bardzo gładkie i po dotknięciu, wrócić do poprzedniego kształtu