Po rezygnacji Babickiego na stanowisko Starosty rekomendowany Ambroszczyk

Autor: UM Starachowice Po rezygnacji Babickiego na stanowisko Starosty rekomendowany Ambroszczyk

Po rezygnacji Babickiego na stanowisko Starosty rekomendowany Ambroszczyk

2021-11-24 8:33

Czy to już AFERA KADROWA? W ostatnich dniach i tygodniach poleciały głowy prezesów, starosty, członka zarządu. Wszyscy startowali w ostatnich wyborach z komitetu wyborczego firmowanego nazwiskiem Marka Materka. Dziś lider prezydent Starachowic, tradycyjnie na Facebooku, opisał powody tylu zmian kadrowych... ale pozostaje pytanie "CZY RYBA NIE PSUJE SIĘ OD GŁOWY?"

Jaki jest więc podstawowy powód tylu zmian kadrowych na stanowiskach obsadzanych przez współpracowników Marka Materka?

Związane jest to z funkcjonowaniem Powiatowego Zakładu Opieki Zdrowotnej. Z informacji jakie uzyskałem zatrudnienie w jednostce wzrosło o ok 60 etatów. Strata jaką miał wygenerować szpital na koniec roku była planowana na poziomie ok 6 mln zł. Z tych 60 osób 3 nazwiska były rodzinnie powiązane z członkami mojego komitetu wyborczego / dwie natychmiast honorowo zrezygnowały z pracy za co Im serdecznie dziękuję - napisał Prezydent Materek.

Z pełnionych przez siebie funkcji zrezygnowali między innymi:

• nieetatowy członek zarządu powiatu Robert Sowula ( nie jest już członkiem zarządu powiatu, ale ciepłej posady w ZEC-u nie stracił)
  • dyrektor Powiatowego Zakładu Opieki Zdrowotnej Grzegorz Kaleta
  • Starosta Starachowicki Piotr Babicki
  • prezes ZEC Marcin Pocheć ( jego rezygnacja została odrzucona i nadal pracuje na stanowisku)

Prezydent Materek napisał, że nic nie wiedział o nieprawidłowościach w starachowickim szpitalu, a wiedzę nabył ... "na ulicy" przypadkiem. Teraz na stanowisko Starosty rekomendował radnego Piotra Ambroszczyka.

Piotr jest człowiekiem niezwykle zaangażowanym. W 2014 roku, gdy rozpoczynałem pracę w Urzędzie Miejskim pracował w referacie pozyskiwania funduszy zewnętrznych. Później oddelegowałem Go do stworzenia w mieście polityki senioralnej z prawdziwego zdarzenia. Zadanie wykonał doskonale, dzięki czemu na Starachowicach wzorowało się wiele samorządów w Polsce. Później powierzyłem Mu misję stworzenia Centrum Usług Społecznych. Z tym także poradził sobie doskonale, dzięki czemu znowu wiele samorządów z Polski czerpie z naszych doświadczeń w tym zakresie. Piotr jest podobnie jak ja człowiekiem niezwykle szczerym. Wiem, że to w polityce rzadka cecha. Dlatego nie zajmujemy się polityką tylko lokalnym samorządem.

Prezydent w dzisiejszym wpisie nawiązuje też do historii swojej kariery w samorządzie wspominając też swojego tatę Jerzego Materka, który od początku kadencji zasiada w powiecie na stanowisku Członka Zarządu Powiatu. Deklaruje też, że nie odda władzy w ręce partii rządzącej w kraju, czyli PiS-owi.

Mimo zmiany na stanowisku Starosty Starachowickiego zamierzamy pozostać w koalicji z tymi samymi ugrupowaniami z którymi umówiłem się na współpracę do końca kadencji. A jak wiadomo, jeśli z kimś się na coś umawiam - danego słowa dotrzymuję - dodał Prezydent Materek.

A tak całe zamieszanie komentują internauci:

• Zaraz, ale za szpital to nie odpowiada pewna wojująca partia tylko starosta - czytaj prezydent, bo w takim układzie jak w Starachowicach to starosta jest jedynie figurantem. Przecież te nazwiska jak Sowula czy Babicki to raczej nie jest PiS tylko komitet wyborczy prezydenta, czyż nie? A starosta zrezygnował to dostanie inne stanowisko i dalej będzie się wszystko kręcić... Tak to jest w grajdołkach
  • Czy zarzucanie innym, wciskania członków rodziny na różne stanowiska nie jest hipokryzją w tym momencie?Skoro nazwisko Materek, pojawia się również w radzie powiatu?
  • Jeżeli o ważnych sprawach dla miasta dowiaduje się Pan - jak Pan pisze - z przypadkowych rozmów na ulicy - to zalecam więcej spacerów. Widać ze budowa dworu klakierów potakiwaczy i „informatorów” niczemu nie służy skoro traktuje on swojego lidera jak pewną babcie z piosenki Wojciecha Młynarskiego … „ po co babcie denerwować niech sie babcia cieszy …”

Polub nasz fanpage ESKA Starachowice News na Facebooku! Znajdziesz tam najświeższe informacje z Twojego miasta i okolicy

QUIZ. Czy masz szósty zmysł?

Jakie są Twoje sny?
Remont ul. Konstytucji 3-go Maja w Starachowicach