śledzie na wigilię

i

Autor: Shutterstock Śledzie na wigilie można przygotować na różne sposoby.

Zdrowie

Święta Bożego Narodzenia bez śledzika? Niewyobrażalne. No chyba że jesteś w ciąży

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Zgodnie z tradycją, na bożonarodzeniowym stole powinno się pojawić 12 potraw, a jedną z nich są śledzie. Czy kobiety w ciąży mogą spróbować tego przysmaku? Wyjaśniamy w artykule.

Mimo, że mamy dopiero połowę listopada, świąteczny klimat unosi się w powietrzu. Półki w sklepach uginają się pod ciężarem bożonarodzeniowych dekoracji, w wielu miastach na rynkach stanęły świąteczne stragany. Ducha świąt czuć też w polskich domach, a dokładniej: w kuchniach. Co bardziej przezorne gospodynie zaczynają powolutku pracować nad wigilijnym menu.

Zgodnie z tradycją, na bożonarodzeniowym stole powinno się znaleźć 12 potraw. To, jakie to będą potrawy, różni się w zależności od regionu i rodziny. Ale zazwyczaj na liście 12 wigilijnych dań znajdują się:

  • Barszcz wigilijny z uszkami
  • Zupa grzybowa
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kapusta z grochem lub z grzybami
  • Karp smażony lub w galarecie
  • Ryba po grecku
  • Śledź w śmietanie lub oleju
  • Kluski z makiem
  • Makowiec
  • Piernik staropolski
  • Kompot z suszu
  • Kutia

Czy kobiety w ciąży mogą jeść śledzie? 

Wigilijne potrawy to przysmaki, na które często czekamy cały rok. Od maleńkości wręcz nie możemy się doczekać pierwszej Gwiazdki na niebie, żeby w końcu rozpocząć wieczerzę. Ale czy panie w ciąży mogą spróbować wszystkich smakołyków z bożonarodzeniowego stołu?

Największe wątpliwości u ciężarnych na wigilijnej liście potraw budzą śledzie. Wbrew pozorom, jedzenie śledzi w ciąży nie jest zakazane. Wręcz przeciwnie - spożywanie tego gatunku ryb jest wręcz zalecane.

Jedzenie śledzi w ciąży - korzyści

Śledzie nie kumulują w sobie nadmiernych ilości rtęci i do tego są bardzo odżywcze. Należą do ryb o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, a to właśnie te kwasy regulują mnóstwo procesów zachodzących w naszym organizmie.

Jak działają kwasy tłuszczowe omega-3:

  • zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych
  • redukują poziom cholesterolu
  • obniżają ciśnienie krwi
  • wzmacniają odporność
  • usprawniają pracę układu nerwowego
  • korzystnie wpływają na pracę mózgu

Według autorów „Poradnika żywienia kobiet w ciąży”, wydanego przez Instytut Matki i Dziecka, śledzie to ryby, które są najbogatszym źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, obok łososia i sardynek. Ponadto śledzie zawierają witaminy z grupy B, A, D i E oraz wapń, magnez, żelazo, potas, miedź, jod i cynk.

Jedzenie śledzi w czasie ciąży jest ważne dla rozwoju mózgu i siatkówki oka płodu. Włączenie tych ryb do diety zapobiega przedwczesnemu porodowi i urodzeniu dziecka o zbyt niskiej masie ciała.

Jakie śledzie mogą jeść ciężarne? 

No dobrze, wiemy już, że jedzenie śledzi jest wskazane u kobiet w ciąży. Ale nie wszystkich. Jakich śledzi powinny unikać ciężarne? 

Przede wszystkim przyszłe mamy muszą się wystrzegać ryb w occie lub śmietanie, które są ciężkostrawne i mogą powodować niestrawność lub wzdęcia. Ciężarne powinny też omijać szerokim łukiem śledzie surowe, wędzone lub w oleju. No i lepiej unikać śledzi bałtyckich, u których szwedzka Agencja ds. Żywności wykryła obecność szkodliwych dioksyn.

To jakie śledzie mogą jeść panie w ciąży? Najlepszym wyborem będą śledzie w solance lub świeże. Ciężarne powinny jeść ryby (m.in. śledzie) dwa razy w tygodniu.