Jadalne owady w Carrefour

i

Autor: Marek Kudelski

Zakupy

Jadalne owady w Carrefour trafią do kolejnych sklepów, bo dobrze się sprzedają

Klienci sklepów Carrefour będą mogli zakupić jadalne owady w większej liczbie sklepów. Do tej pory oferowane są one jedynie w pięciu lokalizacjach w Warszawie. "Zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour" - mówi dyrektor Piotr Lubiewa-Wieleżyński z Carrefour Polska.

Jak smakują jadalne owady? To zależy od przypraw. W sklepach najczęściej można je spotkać w formie naturalnej i wtedy można je traktować jak chrupki lub solone chipsy o smaku wasabi, czosnku, lub chilli. Coraz częściej dodawane są do batonów proteinowych lub wytwarzana jest z nich mąka.

Jadalne owady w Carrefour

Sklepy Carrefour kilka miesięcy temu uruchomiły sprzedaż jadalnych owadów, i jak zapewnia dyrektor Piotr Lubiewa-Wieleżyński z Carrefour Polska, wyniki sprzedaży są bardzo pozytywne. To może oznaczać, że klienci przyzwyczaili się do jadalnych robaków i niektórzy zaczynają włączać je do swojej normalnej diety.

- Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour. Ważne jest dla nas również współpraca z młodymi firmami oraz start-upami, które dzięki współpracy z nami mogą zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu konsumentów – komentuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński

Owady jadalne dostępne są już w pięciu sklepach Carrefour Polska w Warszawie. Są to:

  1. Westfield Mokotów
  2. Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87
  3. Westfield Arkadia
  4. Carrefour Market przy ul. Anny German 20
  5. Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50.

Wkrótce jadalne owady dostępne będą także w innych lokalizacjach.

W ofercie znajdują się tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach, mąka proteinowa ze świerszczy, chipsy z czosnkiem i wasabi czy "chrupiące robaczki” z chilli albo solą.

Nowe gatunki robaków jadalnych w Carrefour

Rozporządzenie wykonawcze Komisji UE nr 2023/5 wywołało niemałe poruszenie na rynku spożywczym. Na podstawie tego dokumentu dwa nowe gatunki owadów - pleśniakowiec lśniący i świerszcz domowy - można sprzedawać w celach spożywczych w Unii Europejskiej. Także te gatunki wkrótce mogą trafić do sprzedaży.

Czy jadalne robaki są zdrowe?

Na to pytanie odpowiadają naukowcy od wielu lat. Spożywanie owadów w Europie, w szczególności Europie Środkowo-Wschodniej jest nadal traktowane podejrzanie, choć na świecie jest wiele krajów, w których regularnie spożywa się motyle, chrząszcze czy inne owady.

- Owady mają wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Peptydy te mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój tzw. zespołu metabolicznego - związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 czy chorób układu krwionośnego u ludzi. Owady jadalne zawierają także składniki mineralne i witaminy oraz chitynę o właściwościach zbliżonych do błonnika pokarmowego” - tłumaczy Radosław Bogusz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Nie będą nas karmić ROBALAMI! Polacy w STRACHU! Oni jedzą STEKI, nam dają ROBAKI! | Komentery