Latem łatwiej o zatrucia. Radomski sanepid radzi jak ich uniknąć

2022-07-07 10:39
ciasto
Autor: Wojciech Wójcikowski

W wysokich temperaturach bakterie i wirusy szybciej się namnażają. Stąd łatwiej o zatrucia pokarmowe. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego warto stosować kilka zasad - radzi radomski sanepid.

Lato to czs kiedy dochodzi do większej liczby zatruć. Groźne dla zdrowia mogą być bakterie coli, salmonelli czy shigelli. Stąd warto zwłaszcza latem pamiętać o kilku zasadach. Co należy zatem robić, by wymarzonego urlopu nie spędzić na szpitalnym oddziale ratunkowym?

- W lodówkach surowe mięso i warzywa nie mogą mieć kontaktu z produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia, bez żadnej obróbki termicznej. Należy unikać ponownego zamrażania i rozmrażania produktów. Ważne jest także źródło pochodzenia jajek, które zamierzamy spożywać. Przed ich rozbiciem powinniśmy je sparzyć wrzątkiem przez 10 sekund. Pamiętajmy także o tym, by dokładnie czytać etykiety, sprawdzać datę produkcji i datę przydatności do spożycia. Jeżeli jest napisane, że produkt można zjeść kilka dni od otwarcia to trzeba się do tego stosować- tłumaczy Lucyna Wiśniewska dyrektor radomskiej stacji sanepidu w Radomiu. 

Latem ważna jest także odpowiednia higiena. Ręce należy myć przed jak i po jedzeniu.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE