Jajka

i

Autor: Canva Pro

Wielkanoc

Trik przed Wielkanocą. Jajka gotować w zimnej, czy wrzącej wodzie?

Obok konfliktu, który majonez lepszy, są dwie szkoły - jak gotować jajka? Czy wrzucać je do zimnej, czy wrzącej wody? Z pozoru proste danie, jednak jego idealne przygotowanie może być sztuką. Odpowiedź nie jest taka oczywista. Dlatego w tym artykule objaśnimy, jak powinno się gotować jajka!

W jakiej wodzie gotować jajka, by wyszły idealnie?

To z pozoru proste pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Mówiąc najkrócej - to zależy. Przede wszystkim, przed gotowaniem powinniśmy wyjąć na kilkadziesiąt minut jajka z lodówki, by dostały temperatury pokojowej. Pamiętajmy też, by posolić wodę, w której będziemy gotować jajka, by łatwiej nam się obierało skorupkę.

Woda zimna, czy wrząca? W jakiej gotować jajka?

Jeśli chcemy ugotować jajko na twardo, koniecznie włóżmy jajka do zimnej wody i odliczajmy czas, od momentu wrzenia wody. Jeśli natomiast zależy nam na jajku na miękko, powinniśmy włożyć je do wrzącej wody. Po wyjęciu jednak pamiętajmy, by zahartować je zimną wodą, by się dalej nie ścinały.

Jak długo gotować jajka?

Jeśli chcemy idealnie ugotowane jajko na twardo, powinniśmy je gotować przez 8 minut po rozpoczęciu wrzenia. Natomiast w przypadku, jeżeli chcemy jajko na miękko, powinniśmy je trzymać w wodzie 5 minut po włożeniu do wrzącej wody. Wtedy jajka będą idealne. Białko będzie ścięte, natomiast żółtko płynne.

Zobaczcie ciekawy przepis na jajka

Pani Irenka radzi, jak jeść jajka. Inaczej zrobisz sobie obciach!