restauracja

i

Autor: Pexels

Gastronomia

Te restauracje w Poznaniu warto odwiedzić. Tak sugeruje przewodnik Michelin. Co to za lokale?

Poznań może pochwalić się wieloma znakomitymi restauracjami! Dodajmy, że 2023 rok był szczególnie udany dla gastronomii w stolicy Wielkopolski. Wszystko za sprawą najnowszego wydania przewodnika Michelin, w którym znalazło się aż 11 restauracji z Poznania, w tym jedna zdobyła słynną gwiazdkę! O wyróżnionych lokalach napisał magazyn Kukbuk.

Na stronie internetowej kulinarnego pisma Kukbuk, opublikowano przewodnik po najlepszych poznańskich lokalach polecanych przez recenzentów Michelin. Są to następujące lokale: 62 Bar & Restaurant, A Nóź Widelec, Delicja, NOOKS, Papavero, SPOT, The Time oraz Zen On.

Gdzie zjeść w Poznaniu? Oto podpowiedzi z przewodnika Michelin

- W wielu wyróżnionych lokalach punktem wyjścia są tradycyjne polskie i wielkopolskie smaki i lokalne, sezonowe produkty. Szefowie kuchni nie zatrzymują się jednak na znanych i lubianych klasykach. Szukają własnej drogi i eksperymentują, a wynikiem ich poszukiwań są dania, które kuchnię polską przedstawiają w najlepszym - i współczesnym - świetle. W przewodniku Michelin 2023 znalazły się też restauracje czerpiące z kuchni śródziemnomorskiej, a nawet taka, w której króluje ramen - czytamy na kukbuk.pl.

Miniony rok był szczególny dla restauracji Muga, ponieważ właśnie ten lokal zdobył najważniejsze wyróżnienie w gastronomii. Jednak na kulinarnej mapie Poznania są jeszcze lokale, które nie otrzymały gwiazdki, ale zostały zarekomendowane przez przewodnik Michelin. Co o tych lokalach napisał kulinarny serwis Kukbuk?

Restauracje w Poznaniu polecane przez przewodnik Michelin

NOOKS, ul. Poplińskich 1

Naszą główną ideą jest tworzenie kuchni opartej na bazie surf & turf. Łączymy owoce morza z mięsem, w swojej ofercie mamy kilka pozycji wegańskich. Bazujemy na sezonowych i świeżych produktach, dzięki czemu co tydzień znajdziecie u nas „dania spod lady” w różnych konfiguracjach. Nie zamykamy się na jeden rodzaj kuchni, zgrabnie łączymy kulinarne smaki z różnych stron świata - można przeczytać na stronie internetowej lokalu.

62 Bar & Restaurant, ul. Świętego Michała 62

Przychodzi się tu dla jedzenia i dla widoku. Kuchnia 62 Bar & Restaurant jest miejska i nowoczesna, jednak jej szef, Jarosław Kin, sięga też po smaki z dzieciństwa, łączy oparty na lokalnych składnikach comfort food z przepięknie podanym fine diningiem - czytamy w serwisie Kukbuk.

A nóż widelec, ul. Czechosłowacka 133

Zaczynamy od gołąbka ze smażoną kaszanką i z chrupiącym jarmużem. Potem na stole pojawia się barszcz czerwony na rosole z gęsi, a następnie kacze udko z szagówkami, czyli poznańskimi kopytkami. Dania w A Nóż Widelec są polskie i regionalne. Jednocześnie nie brakuje im nowoczesnego charakteru - relacjonuje serwis.

Delicja, Pl. Wolności 5

Tradycyjne polski smaki wzbogacone śródziemnomorskim duchem kulinarnym najlepiej definiują kuchnię restauracji Delicja. Potrawy powstają na bazie świeżych składników selekcjonowanych pieczołowicie z troską o zachowanie idealnego balansu kompozycji - czytamy na stronie lokalu.

Papavero, ul. 3 Maja 46

Zdaniem inspektorów Michelin dania serwowane w Papavero są obfite i dobrze przygotowane. Zachwyciła ich słynna wielkopolska kaczka z modrą kapustą, tutaj doprawioną suszoną śliwką i porzeczkami, podawana z domowymi pyzami - wyjaśnia Kukbuk.

SPOT., Dolna Wilda 87

Restauracja jest częścią Concept Store Spot. – poprzemysłowej przestrzeni z ogrodem w centrum Poznania. Organizowane są tu liczne wydarzenia kulturalne: wystawy, koncerty, wykłady.

The Time, ul. Młyńska 12

Dania przygotowywane w piecu grillowym Mibrasa, opalanym węglem drzewnym, są aromatyczne i soczyste. To z nich słynie poznańska restauracja The Time. Można się tu skusić na sezonowany trzy tygodnie antrykot z topinamburem lub comber z jelenia z musem z pasternaka – The Time jest miejscem przede wszystkim dla miłośników świetnie przyrządzonego mięsa - wyjaśnia Kukbuk.

Zen On, Święty Marcin 21

Ręcznie robione, japońskie makarony UDON oraz RAMEN w oparciu o mąkę i sól sprowadzane z kraju samurajów. Ciasto wyrabiamy codziennie aby oferować wyłącznie najwyższą jakość i najbardziej autentyczne doznania. Jedyne takie miejsce w Poznaniu - czytamy na stronie restauracji.

Restauracja zamieniona w...studio telewizyjne. To sposób na lockdown!