To się nazywa prowadzenie biznesu z duchem czasu. Popularna na całym świecie sieć restauracji KFC podpisała właśnie umowę z rosyjską firmą, która zajmuje się biologicznym drukiem 3D. Co jest celem tego projektu? Wyprodukowanie nuggetsów w laboratorium. Zadaniem naukowców jest opracowanie technologii umożliwiającej "drukowanie" mięsa drobiowego z wykorzystaniem komórek kurczaka i materiału roślinnego. KFC z kolei ma dostarczyć firmie np. panierkę i przyprawy, by wydrukowany kurczak smakował jak ten znany gościom KFC na całym świecie.
>> Na autostradzie A2 grali w siatkówkę! O krok od tragicznego wypadku! [WIDEO]
Zdaniem KFC „drukowanie” mięsa byłoby bardziej ekologiczne. Proces ten bowiem zmniejszyłby emisję gazów cieplarnianych, a także zmniejszył zapotrzebowanie na energię. Co ważne, mięso XXI wieku nie byłoby wegetariańskie. Do ich produkcji wykorzystywany ma być materiał pochodzenia zwierzęcego.
KFC: „Drukowany” kurczak – Kiedy i gdzie odbędą się testy?
Naukowcy dopiero rozpoczęli pracę nad nowym sposobem produkcji mięsa. Wydrukowane nuggetsy mają być dostępne do ostatecznych testów w Moskwie jeszcze tej jesieni. Jednak w oświadczeniu firma KFC nie podaje szczegółowo na czym będą polegały testy. Nie wiadomo również czy mięso w pierwszej fazie testów trafi do którejkolwiek z restauracji. Jeżeli tak, z pewnością byłoby to lokale zlokalizowane w Rosji, skąd pochodzą naukowcy tworzący nowy rodzaj mięsa. Polscy miłośnicy kurczaków z KFC póki co najprawdopodobniej będą musieli zadowolić się smakiem „tradycyjnego” kurczaka.