Najdroższe sushi świata

i

Autor: Shutterstock

Gastronomia

Jak jeść sushi? Oto kilka trików, które ułatwiają jedzenie

2023-08-28 9:36

Polacy uwielbiają sushi dlatego chętnie odwiedzają lokale, w którym podawany jest ten japoński przysmak. Jednak zwykle na początku przygody z sushi pojawiają się problemy, w jaki sposób jeść apetyczne rolki. Oto kilka wskazówek. Odpowiedzi szukajcie w artykule.

Są dwa sposoby na spożywanie sushi: można jeść zarówno palcami, jak i trzymając je w pałeczkach. Dla osoby, która jeszcze nie potrafi odpowiednio posługiwać się pałeczkami, pierwsza metoda może być znacznie łatwiejsza. Jednak nawet tym przypadku istnieją pewne zalecenia.

Czy można jeść sushi palcami?

Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju Kuchnie Świata, zaleca, by wzorować się w tym na Japończykach. jest kilka istotnych kwestii - informuje horecatrends.pl.

Jak jeść sushi? Oto kilka trików

Od czego zaczynają Japończycy? W pierwszej kolejności przytrzymują kciukiem mięso, następnie kładą dwa palce pod spód, odwracają, dotykają końcówką mięsa do sosu sojowego, kładą sushi na języku, w taki sposób, żeby sos sojowy wylądował z tyłu języka, a cały język pokryty był mięsem.

- Co się dzieje wtedy? Do naszego umysłu dopływa impuls o mocnej słoności (kropla sosu sojowego) plus smak umami. To wrażenie wygasza się, ale nie w sposób skokowy. Trwa to z kilkadziesiąt sekund – minutę. W tym momencie mózg rozpoznaje mięso, jego fakturę, smak i temperaturę. Rozkoszujemy się mięsem i dopiero wtedy zaczynamy gryźć i mieszać z ryżem, który jest lekko kwaśny, lekko słony. Ryż jest wtedy tylko dopełnieniem do mięsa - tłumaczy Dariusz Richter, dla serwisu horecatrends.pl.

Pamiętajmy, że w przypadku, gdy zrobi się odwrotnie, czyli najpierw zanurzy się ryż w sosie sojowym i położy na języku, to wszystko jest pochłonięte przez słony smak. Dlatego trzeba szybko gryźć, by szybko pozbyć się nadmiaru słonego smaku. Przez to niestety nie czujemy wtedy smaku mięsa.

Jak odpowiednio gryźć sushi?

- Czy kucharz powinien zrobić kulkę 21 gram ryżu czy np. 16 gram, czy położyć 8 gram mięsa czy 11 gram. Marketing mówi: zrób jak największe, to klient będzie widział duże. Ja uczę, żeby robić jak najmniejsze, tak żeby z przyjemnością trzymać całość w ustach i nie wstydzić się przy innych osobach tego gryźć - mówi dla serwisu horecatrneds.pl, Dariusz Richter.

Sushi dla zaawansowanych