Frytki z dyni: pomysł na zdrową przekąskę

i

Autor: Shutterstock Frytki z dyni są wyborne i zdrowsze od ziemniaczanych

Gastronomia

Hit tej jesieni! Przy frytkach z tego warzywa, ziemniaki odchodzą w zapomnienie!

Frytki uwielbia każdy. To doskonała przekąska podczas wielu spotkań towarzyskich. Danie, które pierwotnie znane jest dzięki ziemniakom, doczekało się wielu odmian i modyfikacji! Najnowsze wydanie frytek spodoba się osobom dbającym o linię, a także fanom… dyni!

Po popularnych frytkach z klasycznych ziemniaków, a także z batatów, nadeszła pora na dynię! Frytki z tego warzywa są delikatne, mają chrupiącą skórkę i kremowy środek. Brzmi pysznie, prawda? Zobacz, jak najlepiej przygotować frytki z dyni.

Frytki z dyni hitem tej jesieni!

Jesienią dynie cieszą się ogromną popularnością, dzięki Halloween oraz gastronomii. Dynie są niskokaloryczne (28 kcal w 100 g), zawierają także wiele witamin i minerałów. Chociaż mają wysoki indeks glikemiczny (IG 75), ich ładunek glikemiczny jest bardzo niski (wynosi 3), co oznacza, że nie występują skoki poziomu cukru we krwi - informuje serwis horecatrends.pl. Zatem można śmiało konsumować frytki z dyni. Jesteście ciekawi tego przepisu? Szczegóły poniżej!

Przepis na domowe frytki z dyni piżmowej

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, rozmaryn, czosnek suszony

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie dynię, obierz ją ze skóry i usuń gniazda nasienne.
  2. Następnie pokrój dynię na równe paski.
  3. Wrzuć pokrojone frytki do miski. Dopraw do smaku. Następnie polej dyniowe frytki oliwą i wymieszaj.
  4. Odstaw frytki na 10- 15 minut do lodówki.
  5. W tym czasie przygotuj blaszkę do pieczenia.
  6. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  7. Rozłóż frytki na blasze.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
  9. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut i gotowe!