Dynia to królowa jesieni. Sprawdź, co możesz z niej zrobić

i

Autor: Pixabay.com

Ciekawostki

To warzywo ma mnóstwo cennych witamin i właściwości. Ogromną popularność zdobyło dzięki Halloween!

2023-10-16 15:58

Jesień zdecydowanie kojarzy się z pomarańczowym kolorem, jednak nie tylko ze względu na barwy liści na drzewach, ale dzięki warzywom, a zwłaszcza dyni! Przełom października i listopada to czas, gdy rośnie jej najwięcej. W Polsce najczęściej dynię wykorzystuje się, jako bazę do sosów, ale także jako ozdobę w Halloween!

Obecnie dynia jest już bardzo popularnym warzywem. Polacy cenią sobie jej właściwości zdrowotne i walory estetyczne. Każdego roku w wielu państwach (w tym w Polsce), organizowane są konkursy, na największą dynię, które co ciekawe potrafią osiągnąć ogromne rozmiary!

Dynia jest owocem czy warzywem?

Najpierw należy zadać sobie to niezwykle ważne pytanie... dynia to owoc czy warzywo? Okazuje się, że odpowiedź może wielu zaskoczyć! Co prawda uważa się ją za warzywo, to jednak z botanicznego punktu widzenia jej miąższ jest owocem! Bez względu na wszelkie wątpliwości, dotyczące pochodzenia dyni, warto poznać jej właściwości. Poniżej publikujemy listę kilku zastosowań dyni.

Kilka właściwości dyni

Dynia w zielarstwie. W zielarstwie świeże pestki dyni są niezastąpione w kuracji przeciwko pasożytom. Z kolei suszone pestki dyni stosuje się w schorzeniach prostaty.

Olej z pestek dyni. Olej z pestek dyni działa moczopędnie i przeciwzapalnie na układ moczowo-płciowy. Dodatkowo normalizuje poziom cholesterolu we krwi. Zapobiega stłuszczeniu i marskości wątroby, nerek i otłuszczeniu serca. Stabilizuje strukturę nabłonków przewodu pokarmowego - czytamy w serwisie portalspozywczy.pl.

Jak stosować olej z pestek dyni? Dla oczyszczenia i regeneracji wątroby oraz trzustki, stymulacji jelit, dostarczenia naturalnych witamin i soli mineralnych, pobudzenia przemiany materii należy przyjmować 2 łyżki dziennie oleju, najlepiej na czczo. Ponadto warto dodawać go do rozmaitych sałatek - relacjonuje serwis.

Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom.

Warto wprowadzić do swojej diety dynię. Zdarza się, że obawiamy się jej łagodnego smaku, jednak obecnie jest dostępnych tyle przepisów, że swobodnie można to warzywo przygotować w wielu wersjach: pikantnych, słodkich czy słonych.

Złota polska jesień z lotu ptaka