Buraki: 2,8 g błonnika na 100 g

i

Autor: Getty Images Burak zawiera moc niezbędnych składników odżywczych takich jak: błonnik, witamina B9, witamina C, mangan, potas i żelazo. Regularne spożywanie buraków przynosi wiele korzyści prozdrowotnych, m.in. wzmacnia układ krwionośny, pomaga w walce z wirusami, reguluje pracę komórek wątroby, obniża ciśnienie skurczowe krwi czy łagodzi dolegliwości związane z menopauzą.

Zero waste

Co mają wspólnego fusy z kawy i doskonała marynata do buraków? Okazuje się, że bardzo dużo!

Jak się okazuje fusy z kawy można zamienić we wspaniałą marynatę do buraków! Dzięki temu, całkowicie wykorzystujemy pozostałości z kawowego napoju! jesteście ciekawi jak to zrobić? Odpowiedzi szukajcie w artykule!

Pionierem tego patentu jest Chef Matt Orlando, współzałożyciel firmy spożywczej z Kopenhagi - informuje serwis horecatrends.pl.

- Pewnego dnia otworzyłem pokrywkę pojemnika, w którym przechowujemy wszystkie zużyte fusy i zapach był niesamowity! - powiedział w rozmowie z The Guardian. I tak zaczęła się moja przygoda z kawą mieloną i fusami - cytuje serwis.

Mało tego, ten charyzmatyczny szef kuchni ze zużytych fusów robi wszystko: ocet, kombuchę oraz marynaty! Ostatnio podzielił się swoim pomysłem na marynatę do buraków, do której wystarczy tylko pęczek buraków i 500 g fusów po kawie!

Marynata do buraków z fusów po kawie. Przepis

  1. Buraki należy przygotować w klasyczny sposób: trzeba je umyć, usunąć łodygi i liście, a potem przechodzimy do sedna!
  2. Potem najlepiej rozsypać trochę zużytych fusów po kawie na dnie małej formy do pieczenia chleba lub podobnego przedmiotu o wysokich ściankach.
  3. Na samym wierzchu musisz ułożyć buraki, a następnie przykryć formę całkowicie pozostałymi fusami z kawy. Potem należy nagrzać piekarnik do 220C (200C z termoobiegiem).
  4. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, zmniejszyć do 200C (180C z termoobiegiem) i fusy z burakami piec przez około półtorej godziny (jeśli buraki są za duże, dać im dodatkowe 30 minut).
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, wyłączyć i pozostawić buraki w zamkniętym piekarniku na kolejną godzinę, aby dalej piekły ​​się w cieple resztkowym - relacjonuje serwis horecatrends.pl.

I gotowe! Tym samym zyskujesz doskonałą marynatę!

Wnuk zabierał jedzenie i bił babcie