To nie laboratorium - to pracownia gastronomiczna w ZS2 w Ostrzeszowie

2020-03-02 11:54
molekularna
Autor: Zespół Szkół numer 2 w Ostrzeszowie

Technicy żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół numer 2 w Ostrzeszowie wzięli udział w warsztatach kuchni molekularnej. To rozbijanie dań na czynniki pierwsze i serwowanie ich w zupełnie nowej odsłonie. Szkolenie odbyło się w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza” .

Kuchnia molekularna to powrót do naturalnego gotowania, jednak w nowoczesny sposób. Taka forma przyrządzania i prezentacji potraw zagościła już w wielu renomowanych restauracjach. 

Podczas zajęć uczniowie zobaczyli jak dzięki nauce i technologii możliwe stało się zmienianie konsystencji potraw, mieszanie pomiędzy nimi smaków oraz serwowanie ich w zaskakujących formach. Młodzież podczas kursu mogła poznać takie kulinarne techniki jak żelowanie, gotowanie w niskiej temperaturze, wykorzystanie syfonów, ciekłego azotu i suchego lodu w kuchni, tworzenie pianki i różnych rodzajów kawioru.

Czytamy na stronie internetowej Zespołu Szkół numer 2 w Ostrzeszowie.

Projekt „Praktyka czyni mistrza” jest realizowany w szkole dzięki unijnym funduszom. 

Jak ostrowski szpital przygotowuje się na koronawirusa?
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE