To nie laboratorium - to pracownia gastronomiczna w ZS2 w Ostrzeszowie

Technicy żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół numer 2 w Ostrzeszowie wzięli udział w warsztatach kuchni molekularnej. To rozbijanie dań na czynniki pierwsze i serwowanie ich w zupełnie nowej odsłonie. Szkolenie odbyło się w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza” .
Kuchnia molekularna to powrót do naturalnego gotowania, jednak w nowoczesny sposób. Taka forma przyrządzania i prezentacji potraw zagościła już w wielu renomowanych restauracjach.
Podczas zajęć uczniowie zobaczyli jak dzięki nauce i technologii możliwe stało się zmienianie konsystencji potraw, mieszanie pomiędzy nimi smaków oraz serwowanie ich w zaskakujących formach. Młodzież podczas kursu mogła poznać takie kulinarne techniki jak żelowanie, gotowanie w niskiej temperaturze, wykorzystanie syfonów, ciekłego azotu i suchego lodu w kuchni, tworzenie pianki i różnych rodzajów kawioru.
Czytamy na stronie internetowej Zespołu Szkół numer 2 w Ostrzeszowie.
Projekt „Praktyka czyni mistrza” jest realizowany w szkole dzięki unijnym funduszom.