Zakaz kebabów stał się jednym z tematów, który podjęli członkowie Parlamentu Europejskiego. Głównie chodziło o dodawanie do tej potrawy fosforanów, di- i trifosforanów oraz polifosforanów, które gwarantują, że mięso jest bardziej soczyste. Specjaliści od zdrowia uznali, że to substancje szkodliwe i trzeba z nich całkowicie zrezygnować. Już wiemy, jaka przyszłość czeka najpopularniejszy fast food w Polsce i Europie.
Zakaz kebabów - decyzja
W sprawie zakazu dodawania do mrożonego mięsa fosforanów głosowało 373 członków Parlamentu Europejskiego. Przeciwko takiemu działaniu było 272 europosłów, z czego 30 się wstrzymało. Ostatecznie decyzją PE zezwolono, by producenci dodawali ten składnik do mięsa. Zabrakło zaledwie trzech głosów, by kebab był zakazany! Zwolennicy tej potrawy mogą odetchnąć z ulgą.
Brokatowe ozdoby są podczas Bożego Narodzenia czymś tak naturalnym jak Kevin na Polsacie. Jednak musimy się zacząć przyzwyczajać do myśli, że nasze choinki nie będą już tak błyszczące jak dotychczas - brokat zostaje powoli wycofywany ze sprzedaży. Niewykluczone, że za parę
Sami sprzedawcy kebabów obawiali się i z niecierpliwością czekali na ostateczną decyzję. Gdyby jeszcze cztery osoby zagłosowałyby przeciwko dodawaniu fosforanów, to kebab w całej Europie nie miałyby przyszłości i wkrótce zapewne zniknąłby z rynku.
Europejska Partia Ludowa po głosowaniu w Parlamencie Europejskim, napisała na Twitterze: Uratowaliśmy wasz kebab. Nie ma za co dziękować!