Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy spotykamy się z rodziną, wspólnie udajemy do kościoła i oczywiście zajadamy świątecznymi przysmakami. Jednym z najważniejszych symboli Wielkiej Nocy jest oczywiście jajko. Kolorowe pisanki zanosimy w koszyku, by poświęcił je kapłan. Co wpisujecie w Goolgle przed Wielkanocą obok słowa 'jajko'? Na ESKA.pl odpowiadamy na wszystkie wasze pytania.
Autor: Archiwum serwisu
Wierszyki na Wielkanoc to coś, co na pewno przyda się wszystkim szukającym pięknych świątecznych rymowanek. Krótkie wierszyki idealnie nadają do tego, by wysłać je rodzinie, bliskim i znajomym. Z życzeń w tej formie, bardzo ucieszą się też dzieci. Specjalnie dla was, z
Jajko na miękko
Jajka na miękko to jedna z ulubionych potraw Polaków. Proste i zdrowe, idealnie nadaje się na śniadanie, lub po treningu. Takie jajko gotujemy od 3 do 5 minut w zależności od tego jaki ma rozmiar. Pamiętajcie, że wkładamy je do wrzątku!
Jajko wielkanocne
Takie jajko nazywamy inaczej pisanką. Pomalowane lub ufarbowane stają się ozdobą naszej święconki. W Polsce istnieje również tradycja 'dzielenia się' jajeczkiem z koszyka. Przy tej okazji składamy sobie życzenia.
Jajko - ile kalorii?
Jajko w 100 gramach zawiera 155 kalorii. Jest wyjątkowo zdrowe, a zawarte w nim białko wspomaga budowanie mięśni. Posiada również liczne witaminy, żelazo i magnez.
Jajko na twardo - ile minut?
Gotowanie jajek na twardo jest niezwykle proste. Są one już gotowe po 8 minutach, a możemy gotować je na dobrą sprawę dowolną ilość czasu.
Jajko - ile waży?
Każde jajko waży inaczej. Wszystko zależy od tego jakiej jest wielkości. Przeciętne jajo rozmiaru L waży od 63-73 gram.
Autor: Archiwum serwisu
Nie ma problemu, żeby w czasie Wielkanocy korzystać z mediów społecznościowych - to oficjalne stanowisko Episkopatu w tej sprawie. Co więcej, księża zachęcają do dzielenia się swoimi wielkanocnymi przeżyciami w ten sposób. Wygląda na to, że #Wielkanoc będzie bar
Jajko w koszulce
Jajko w koszulce to trudne, ale bardzo smaczne danie. Jak je przygotować? Jajko wbijamy do miseczki, ważne by miało temperaturę pokojową, zagotowujemy wodę i dodajemy do niej około 2 łyżeczek octu lub soku z cytryny. Następnie mieszamy wodę, tak by na środku powstał mały wir i wlewamy jajko z miseczki (cały czas mieszając). Przestajemy mieszać i gotujemy je przez 3 minuty.
Jajko sadzone
To jedno z najczęściej podawanych dań śniadaniowych. Jajko wbijamy na patelnię, naprzykład na wcześniej przesmażoną szynkę lub pieczarki. Następnie, na małym ogniu smażymy, aż białko zetnie się w całości.