GIS ostrzega przed bakteriami w partii kiełbasy Metka łososiowa

i

Autor: pexels.pl

Bakterie w partii kiełbasy. Spożywanie produktu może prowadzić do choroby!

2022-10-10 16:33

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował w poniedziałek o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii kiełbasy "Metka łososiowa".

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

GIS podał, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii metki łososiowej.

Bakterie w partii kiełbasy Metka łososiowa. Spożycie produktu może prowadzić do choroby!

i

Autor: GIS

Chodzi produktu "Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka" (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg) o numerze partii: 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022.

Producentem jest Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301. Zakład powiadomił odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE