Zaczynamy Restaurant Week!

i

Autor: Restaurant Club Łódź

Zaczynamy Restaurant Week!

2022-03-23 19:57

Dla jednych będzie to barszcz, dla innych rosół i babcine pierogi, a dla pozostałych pizza z podwójnym serem i lody na deser. Każdy z nas ma taką potrawę, która sprawia, że czujemy się odprężeni i zadowoleni. To właśnie jest comfort food! Dań w tym stylu spróbujesz podczas startującej edycji Restaurant Week w Łodzi.

Comfort food to posiłki lub produkty, których spożycie zapewnia nam psychiczne ukojenie i poprawę nastroju. To dania, które mogą nam się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem, pamiętnymi wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy posiłkach z Bliskimi. W Polsce nazwiemy tak miskę gorącej zupy pomidorowej, babcine pierogi z jagodami czy kromkę chleba z masłem. Comfort food to są wszystkie te potrawy, które kojarzą nam się z domem. Ten trend to nowa fala, która wchodzi nie tylko do naszych domów, których jest elementem, ale też do restauracji.

Dań w stylu comfort food można spróbować podczas rozpoczynającej się, wiosennej edycji Restaurant Week w Łodzi. Łódzcy Szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań. Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu gości oraz ich dobre samopoczucie. Na gości w festiwalowym menu czeka więc Golonka wieprzowa długo duszona w cydrze na purée z czerwonej fasoli z wędzonką, sałatą z kwaśną śmietaną i rzodkiewkami, Kulki mocy z komosy ryżowej z figami, pieczonym burakiem i purée dyniowo-migdałowym, emulsja szpinakowa & chipsy z jarmużu z nutą cytryny czy Gofry z gorzką czekoladą i cukrem perlistym podane z musem z leśnych owoców. Propozycje menu są na tyle ciekawe, że trudno będzie dokonać wyboru.

W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne są dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można rezerwować na stronie festiwalu.