Pora na rozgrzewające jesienne nalewki. Sprawdź, jak je przygotować

i

Autor: Pixabay.com

Jesienne przepisy

Pora na rozgrzewające jesienne nalewki. Sprawdź, jak je przygotować

2023-09-19 11:42

Przełom lata i jesieni to doskonały czas na zbiór wielu owoców. W Polsce mamy dostęp do wielu odmian, z których można przygotować nalewki. Te będą przypominały smaki lata podczas zimy.

Lato już się oddala, a wielkimi krokami zbliża się jesień. Jest to czas kiedy pojawia się wiele ciekawych owoców, które można wykorzystać do rożnych rzeczy. Jednym sposobem jest stworzenie trunku, który w zimowe dni będzie stanie rozgrzać i przypomnieć smaki lata, a jest nim oczywiście nalewka.

Nie ma jednego sposobu na zrobienie nalewki i właśnie to w nich jest najlepsze. Ilu ludzi tyle preferencji i przepisów. Przez lata tworzenia tych trunków można udoskonalać swoje przepisy, jednak na początek warto zacząć od podstaw. Do wytworzenia nalewki potrzebujemy owoców, alkoholu i czasu.

Przepisy

Nalewka z pigwy

Będziesz do niej potrzebował:

1 kg dojrzałych owoców pigwy

1 l spirytusu

0,5 l wódki

0,5 kg cukru

Możesz również dodać: laskę cynamonu, goździki, wanilię lub skórkę cytrusów. Jednak te składniki nie są konieczne, mogą jedynie urozmaicić twoją nalewkę.

1. Rozpocznij od dokładnego umycia owoców, a następnie pokrój je w małe części. Nie zapomnij usunąć gniazdek nasiennych z środka. Tak przygotowane owoce wrzuć do słoja i zasyp je cukrem. Wstrząśnij je w taki sposób, aby każda część pigwy miała kontakt z cukrem – w ten sposób uzyskasz więcej soku. Odstaw słoik z owocami na jakiś czas, aby te puściły jak najwięcej soku.

2. Po odpowiednim czasie dodaj alkohol i dokładnie wymieszaj. Słoik odstaw w spokojne miejsce, w którym nie będzie miał zbyt dużego dostępu do słońca. Najlepiej, żeby stał tam ok. 6 tygodni. Pamiętaj, aby co jakiś czas potrząsać słoikiem (najlepiej codziennie).

3. Przelej nalewkę do butelek i odstaw ją na 2 miesiące.

Słodka nalewka z mirabelek

Potrzebne składniki

1 kg owoców

0,5 l spirytusu

0,5 l wody

cukier według uznania (powinno wystarczyć 300g-400g)

1. Gdy już umyjesz owoce spróbuj przeciąć je na pół. Powinno wystarczyć samo nacięcie ich lub lekkie zgniecenie. Tak przygotowane mirabelki należy wrzucić do słoika i zalać je mieszanką wody i spirytusu, a następnie odstawić na 5-6 tygodni.

2. Uzyskany roztwór przelej do innego naczynia. Pozostałe owoce zasyp cukrem i odstaw aż ten całkowicie się rozpuści.

3. Następnie połącz słodki płyn z resztą nalewki i dokładnie wymieszaj.

4. Po ok. 2 miesiącach powinna być już gotowa.

Nalewka ze śliwek

Konieczne do jej zrobienia będą:

1 kg śliwek

0,5 l spirytusu

0,5 l wódki

0,5 kg cukru

1. Ze śliwek usuń pestki. Owoce przekrój na połówki lub nawet na ćwiartki i wrzuć je do słoika.

2. Do owoców dodaj alkohol. Słoik odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Pamiętaj, aby co jakiś czas nim potrząsać.

3. Po miesiącu przelej płyn do innego naczynia, a pozostałe owoce zasyp cukrem i odstaw na kolejny miesiąc.

4. Gdy cukier się rozpuści przelej syrop do naczynia z wcześniej uzyskanym płynem. Całość odstaw na 2-3 tygodnie, ale pamiętaj o regularnym mieszaniu.

5. Następnie gotową już nalewkę przelej do butelek

Nalewka z jarzębiny

Potrzebne składniki to:

1 kg jarzębiny

0,5 l spirytusu

0,5 l wódki

300g-400g cukru

350 ml wody

1. Najpierw trzeba przygotować owoce. Wrzuć je do zamrażarki na 24 h. Następnie usuń szypułki, a jarzębinę wrzuć do wrzątku na kilka minut.

2. Odsączaną jarzębinę wrzuć do słoika i zalej ją alkoholem. Odstaw ją na minimum miesiąc.

3. Po odpowiednim czasie zlej alkohol, a pozostałą jarzębinę zostaw w środku. W garnku wymieszaj wodę z cukrem i gotuj aż ten się całkowicie rozpuści. Tak przygotowany roztwór wlej do słoika. Odstaw go na przynajmniej 2 tygodnie i co jakiś czas mieszaj.

4. Po upływie czasu połącz oba uzyskane płyny i odstaw na 3 miesiące. Pamiętaj, aby ją przez ten czas mieszać.

5. Następnie przelej całość do butelek (warto ją przy tym przecedzić).

Ojciec polskiego bluesa na muralu. Uhonorowali Tadeusza Nalepę