łosoś ryba

i

Autor: Pixabay.com

Groźna bakteria w rybie. Produkt został wycofany ze sprzedaży

2022-10-12 9:56

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu niebezpiecznej bakterii w wędzonym na zimno łososiu. Produkt został wycofany ze sprzedaży. Spożycie ryby jest niebezpieczne dla zdrowia. Bakteria może spowodować chorobę nazywaną listeriozą.

Bakteria w rybie wędzonej. GIS ostrzega

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w popularnej rybie wędzonej dostępnej do kupienia w supermarkecie Carrefour, wykryto niebezpieczną bakterię. Chodzi dokładnie o ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w partii Łososia Atlantyckiego wędzonego na zimno. W tej chwili sieć sklepów Carrefour wycofuje rybę ze sprzedaży. Natomiast pod nadzorem odpowiednich służb, producent szuka źródła zakażenia. 

Szczegóły wycofywanego produktu

  • Produkt – Classic’ ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 
  • Numer partii: L39321,
  • Data minimalnej trwałości: 22.10.2022,
  • Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa przez Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69A, 17-100 Bielsk Podlaski.

Bakterie niebezpieczne dla zdrowia 

Spożycie produktu może być niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzkiego. Bakterie Listeria monocytogenes są bardzo szkodliwym rodzajem bakterii Gram-dodatnich. Mogą wywołać m.in. uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego. W niektórych przypadkach zakażenie bakterią Listeria monocytogenes może doprowadzić do poważnych powikłań, do których zaliczamy np. zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Protest rodziców w szpitalu Matki Polki w Łodzi