Kupujesz na Wielkanoc gotowy żurek? Ekspertka radzi, który jest najlepszy

i

Autor: Radosław Drożdżewski/ Wikipedia

Wielkanoc

Kupujesz gotowy żurek? Ekspertka radzi, który jest najlepszy

2023-04-11 15:34

Nie każdy ma czas na samodzielne przygotowywanie świątecznych potraw, a ugotowanie żurku zajmuje sporo czasu. Doskonale zdają sobie z tego sprawę producenci, dlatego w sklepach mamy naprawdę duży wybór. Czasami aż za duży. Który żurek warto wybrać, żeby jak najbardziej przypominał ten domowy? Katarzyna Bosacka przeanalizowała dostępne w sklepach produkty i wybrała ten najlepszy.

Gotowy żurek. Który wybrać?

Samodzielnie przygotowanie żuru nie należy do prostych zadań. Zupę gotuje się wedle różnych receptur. W przepisach często zacierają się różnice pomiędzy barszczem białym a żurkiem. No i najważniejsze, trudno uzyskać odpowiedni smak. Zupa często jest zbyt kwaśna. Do tego nie każdy ma czas na samodzielne przygotowywanie żurku na domowym zakwasie. Z pomocą przychodzą gotowe produkty, ale wybranie tego odpowiedniego może być problematyczne.

Gotowy żurek ze sklepu pod lupą Bosackiej

Katarzyna Bosacka, dziennikarska specjalizująca się w zdrowej żywności oraz sprawach konsumenckich, przeanalizowała produkty dostępne w sklepach i wybrała najlepszy żurek

- Mam dla Was zaktualizowane zestawienie składów gotowych żurków dostępnych w sklepach. Część z nich to produkty, które wystarczy przelać do garnka i podgrzać. Są tu też zakwasy, które dodajemy do wody czy bulionu i doprawiamy wedle uznania. Znalazła się również zupa instant i mrożona - pisze Katarzyna Bosacka w swoich mediach społecznościowych. 

Jak podkreśla, kluczowe znaczenie ma skład gotowych produktów. 

- Kupując gotowe żurki, zwracajmy uwagę na to, żeby nie miały w składzie wzmacniaczy smaku, oleju palmowego, barwników, aromatów czy konserwantów. Dobrze, aby taki produkt miał sporo zakwasu, a nie np. kilka % jak w niektórych produktach - zaznacza Bosacka. - Zwracajmy uwagę na zawartość soli, niektóre gotowce mają jej naprawdę sporo, a jako, że wielu Polaków ma problemy z nadciśnieniem powinniśmy na tę sól uważać. W niektórych produktach znajduje się też tłuszcz wieprzowy, który jest tak naprawdę zbędny, bo dostarcza nam tylko tłuszcz, a mięso i tak jest w tych produktach. Z kolei jeżeli wybieramy sam zakwas, to jego skład powinien być jak najkrótszy – woda, mąka i ewentualnie przyprawy. Tyle. Niestety wielu producentów dodaje jeszcze sztuczne aromaty i konserwanty – np. sorbinian potasu.

Oto zestawienie najlepszych, zdaniem Katarzyny Bosackiej, gotowych zup wraz z wyszczególnieniem ich zawartości.

Gotowy żurek nr 1

i

Autor: Facebook/Katarzyna Bosacka
Gotowy żurek nr 2

i

Autor: Facebook/Katarzyna Bosacka
Gotowy żurek nr 3

i

Autor: Facebook/Katarzyna Bosacka
Gotowy żurek nr 4

i

Autor: Facebook/Katarzyna Bosacka
Gotowy żurek na 5

i

Autor: Facebook/Katarzyna Bosacka
Polska Wiklina najlepsza na wielkanocne koszyki
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE