Koniec z marnowaniem żywności przez sklepy

2020-03-10 12:40
Bank Żywności w Łodzi
Autor: K Baryga

Od 1 marca wielkopowierzchniowe sklepy spożywcze muszą oddawać niesprzedaną żywność specjalnym organizacjom. Jeśli jedzenie trafi jednak na śmietnik, to sklep czeka kara.

Z danych Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że w Polsce od 30 do nawet 50 % produkowanej żywności jest marnowane. 1 marca weszła w życie ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Obliguje sklepy wielkopowierzchniowe do przekazywania niesprzedanej żywności organizacjom charytatywnym. Jak to wygląda w praktyce?

-Nasze centralne biuro podpisuje umowy z sieciami handlowymi. Na chwilę obecną mamy pięć umów. Myślę, że w najbliższym czasie będą kolejne  Mamy nadzieję, że  grono marketów będzie się powiększać - tłumaczy Paweł Drobnik z Banku Żywności w Łodzi.

Według łodzian taka ustawa spowoduje, że jedzenie nie będzie się marnować i trafi do tych najbardziej potrzebujących.

Kara dla marketów wyniesie 10 groszy od każdego kilograma wyrzuconego jedzenia.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE