Bank Żywności w Łodzi

i

Autor: K Baryga

Koniec z marnowaniem żywności przez sklepy

2020-03-10 12:40

Od 1 marca wielkopowierzchniowe sklepy spożywcze muszą oddawać niesprzedaną żywność specjalnym organizacjom. Jeśli jedzenie trafi jednak na śmietnik, to sklep czeka kara.

Z danych Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że w Polsce od 30 do nawet 50 % produkowanej żywności jest marnowane. 1 marca weszła w życie ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Obliguje sklepy wielkopowierzchniowe do przekazywania niesprzedanej żywności organizacjom charytatywnym. Jak to wygląda w praktyce?

-Nasze centralne biuro podpisuje umowy z sieciami handlowymi. Na chwilę obecną mamy pięć umów. Myślę, że w najbliższym czasie będą kolejne  Mamy nadzieję, że  grono marketów będzie się powiększać - tłumaczy Paweł Drobnik z Banku Żywności w Łodzi.

Według łodzian taka ustawa spowoduje, że jedzenie nie będzie się marnować i trafi do tych najbardziej potrzebujących.

Kara dla marketów wyniesie 10 groszy od każdego kilograma wyrzuconego jedzenia.