hot dog

i

Autor: Pixabay.com

Hot dogi to rośliny, a frytki pochodzą od zwierząt. Tak uważa 40 proc. amerykańskich dzieci!

2021-11-15 9:48

Zaskakujące wyniki badania amerykańskich naukowców. Okazuje się, że duża część dzieci w wieku 4-7 lat uważa, że hot dogi i bekon to rośliny. Twierdzą również, że świnie i krowy są niejadalne... Naukowcy, którzy opublikowali dokument uważają, że może to być szansa... dla środowiska. Czytajcie więcej o badaniu w naszym artykule.

Wyniki tego ciekawego badania opublikowane zostały w czasopiśmie Journal of Environmental Psychology. Psychologowie poprosili dzieci w wieku od 4 do 7 lat, by podzielili różne produkty spożywcze na te pochodzenia zwierzęcego i te, które pochodzą od roślin. Wśród nich znalazły się frytki, bekon, ser czy jajka. Odpowiedzi były zaskakujące.

Okazało się, że 47 proc. badanych uznało iż frytki pochodzą od zwierząt. Z kolei ser, przez 44 proc. uczestników, zaklasyfikowany został jako produkt pochodzenia roślinnego. 41 proc. wskazało, że do tej samej kategorii zalicza się boczek, zaś 40 proc. stwierdziło, że również hot dogi.

Co ciekawe, nawet nuggetsy z kurczaka - mimo swojej nazwy - zaklasyfikowane zostały jako produkt roślinny aż przez 38 proc. badanych.

Poza szeregowaniem żywności, badacze zapytali też dzieci, które zwierzęta i rośliny mogą być jadalne. Duża część badanych stwierdziła, że krowy, świnie i kurczaki są niejadalne (odpowiednio 77, 73 i 65 proc.). Jeden procent respondentów uznał za to, że jadalny jest... piasek. 5 proc. uczestników, jako jadalne zwierzę wskazało kota.

Takie wyniki badań przez naukowców uznane zostały za... szansę dla środowiska.

- Większość amerykańskich dzieci je produkty pochodzenia zwierzęcego, ale w przeciwieństwie do dorosłych, którzy stale usprawiedliwiają konsumpcję zwierząt, dzieci wydają się naiwnymi mięsożercami – czytamy we wnioskach. - Obecne badanie sugeruje, że dzieci jedzą mięso nieświadomie i być może z naruszeniem uprzedzeń wobec zwierząt jako źródła pożywienia. Dzieciństwo może zatem stanowić wyjątkowy czas, podczas którego pojawia się możliwość wdrożenia u nich diety roślinnej na całe życie.

Według badaczy, dzięki lepszemu informowaniu dzieci o źródłach tego, co jedzą i zapewnieniu im liczniejszych alternatyw dla spożycia mięsa, mogą one w naturalny sposób wybierać pokarmy roślinne. To natomiast będzie miało pozytywny wpływ na klimat, m.in. przez zmniejszanie śladu węglowego.

- W rodzinie, aktywizm na rzecz klimatu może zacząć się przy stole obiadowym – piszą członkowie zespołu.

Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i newsy z Waszej okolicy!

Alicja śpiewa hit PUSTO w ESKA Live