Wątróbka

i

Autor: Freepik

Ciekawostki

To kontrowersyjne danie z czasów PRL wraca do łask. Znajdziecie je w najlepszych restauracjach

2023-10-06 8:03

Wątróbka to z pewnością jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań obecnych w rodzimym menu. W czasach PRL z oczywistych względów podroby były na polskich stołach niezwykle pospolite, ale z upływem lat Polacy zaczęli zamieniać je na inne produkty mięsne. Dziś wątróbka znana z PRL-u przeszła do lamusa, a danie to w najróżniejszych postaciach odnajdziemy w wielu formach w najlepszych restauracjach.

Wątróbka. Danie z czasów PRL, które dziś wraca do łask

W czasach PRL w Polsce dostęp do mięsa był znacznie ograniczony. W latach 60., 70., i 80. nie było tak, jak dzisiaj. Nie można było zwyczajnie wyjść do sklepu i wrócić do domu z dowolnie wybranym rodzajem mięsa, bo tego na sklepowych półkach zwyczajnie nie było. Wobec trudnych warunków gospodarczych PRL brak towarów mięsnych był czymś zupełnie powszechnym, choć takiego scenariusza oczywiście nie wyobrażamy sobie w XXI wieku. Społeczeństwo musiało jednak radzić sobie mimo trudnej sytuacji gospodarczej, dlatego w czasach PRL na polskich stołach często gościły rozmaite podroby, takie jak wątróbka, choć należy zaznaczyć, iż częsta ich obecność w menu spowodowana była brakiem mięsa, a podroby traktowano zwyczajnie jako zamiennik.

To, czy dane jedzenie jest smaczne zależy oczywiście od naszych gustów. Są potrawy, o których na samą myśl dostajemy gęsiej skórki, inne zaś uwielbiamy i cenimy. Z pewnością jednymi z dań, które najbardziej dzielą społeczeństwo są m.in. flaki, czernina, tatar, cynaderki, kaszanka czy kiszka ziemniaczana, ale do tej grupy należą także podroby, takie jak ozory czy wątróbki. Te ostatnie z całą pewnością możemy zaliczyć do dań z kategorii uwielbiam/nie znoszę.

Specyficzny, nieco gorzki smak wątróbki zna z pewnością każdy, choć nie dla każdego posiłek ten stanowić będzie kulinarną ucztę. Wątróbka była daniem szczególnie popularnym w czasach PRL jako zamiennik jakościowego mięsa, a od tego czasu u wielu osób wywołuje ona nieprzyjemne wspomnienia, głównie z racji powodów jej przyrządzania i braku dodatkowych składników, które mogą zamienić znienawidzoną wątróbkę w prawdziwe, luksusowe danie!

Obecnie można zakupić mnóstwo atrakcyjnych dodatkowych składników, które zdecydowanie wpłyną na smak klasycznie przyrządzonej wątróbki. Co ciekawe, danie to, podobnie jak w czasach PRL częściowo wraca do łask, a wątróbkę w nowym obliczu przyrządzaną na różne sposoby możemy znaleźć w wielu poważanych restauracjach.

Te rzadkie monety z PRL-u są warte fortunę! Sprawdź, czy masz je w domu

Poeta słowa, Wojciech Młynarski. Historia z Koprem