Ciekawostki

Tłusty czwartek w czasach PRL. Tymi specjałami zajadali się wszyscy [GALERIA]

2024-02-07 7:18

Tłusty czwartek to jeden z tych dni w roku, kiedy niemal wszyscy zapominają o diecie i odchudzaniu. Tego dnia na stołach królują pyszne pączki, wypiekane w Polsce na słodko od XVI wieku. Specjały te, podobnie jak kultowe faworki serwowane były również w czasach PRL. Często po słodkie wypieki ustawiały się ogromne kolejki. Zobaczcie, jak wyglądał tłusty czwartek w PRL-u.

Tłusty czwartek w PRL. Pączki, faworki i inne słodkości

Tłusty czwartek to jeden z tych dni w roku, kiedy większość Polek i Polaków zapomina o diecie, sięgając po królujące na stołach słodkie specjały. Wśród nich są oczywiście pączki, które stały się nieodłącznym elementem tłustego czwartku. Jak podaje portal „Historia.org.pl”, początkowo pączki w kuchni polskiej nadziewano słoniną, a przyrządzanie ich na słodko rozpoczęto w XVI wieku. Z kolei kształt pączków, jakie znamy dzisiaj to już wiek XVIII. Pączki wypiekane specjalnie na tłusty czwartek od dziesięcioleci cieszą się ogromną popularnością. Nie inaczej było w czasach PRL, kiedy w cukierniach, restauracjach, zakładach pracy i domach przygotowywano pączki, faworki i inne słodkie wypieki, po które często ustawiały się długie kolejki. Zobaczcie, jak wyglądał tłusty czwartek w czasach PRL! 

QUIZ. Kto to powiedział? słynne cytaty z PRL

Pytanie 1 z 12
1. „Pomożecie?” Kto jest autorem tych słynnych słów?
PRL. Wielcy szpiedzy Brawurowe akcje i tajne operacje, Sławomir Koper