Smutny mężczyzna przy pustym stole

i

Autor: Pexels Kryzys klimatyczny przetrzebi wiele gatunków warzyw i zbóż

Wiadomości

Koniec z frytkami i czekoladą. Nasze dzieci nie poczują już tego smaku

2023-08-01 14:35

Światowe uprawy mogą nie wytrzymać kryzysu klimatycznego. Media podają za zagranicznymi naukowcami, że w ciągu najbliższych trzydziestu lat zniknie na przykład aż 22% odmian ziemniaków. Nie przetrwają bowiem wpływu rosnącej temperatury. Ten sam problem dotyczy na przykład jęczmienia, który jak wiadomo jest surowcem browarnym, co może zaniepokoić fanów złotego trunku.

Zmiany klimatyczne przetrzebią wiele gatunków warzyw i zbóż

Mimo, że obecnie uprawy roślin, warzyw i owoców na dużą skalę nie mogą obyć się bez stosowanych pestycydów i chemikaliów, nie są obojętne na zmiany klimatyczne, które są globalnym problemem i niosą praktycznie same negatywne konsekwencje. Największe zagrożenie dla gospodarki i społeczeństwa będą stanowiły ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak fale upałów, susze, ale też deszcze, powodzie i podtopienia. Warto szczególnie pochylić się nad kwestią globalnego ocieplenia - ze średnią roczną temperaturą powietrza jest związane wiele wskaźników mających znaczenie dla gospodarki, zwłaszcza takich jak temperatura ujemna czy długość okresu wegetacyjnego. W dwóch ostatnich dekadach mamy do czynienia ze wzrostem liczby dni z temperaturą wysoką i systematycznym spadkiem liczby dni z temperaturą ujemną. Naukowcy, a za nimi media alarmują, że wkrótce na naszych stołach może zabraknąć wielu produktów, bez których dziś w ogóle nie wyobrażamy sobie codziennego życia.

Jakich produktów żywnościowych może wkrótce zabraknąć?

Brak czekolady, ziemniaków, kawy czy piwa; zmniejszenie plonów ryżu czy kukurydzy - to mogą być konsekwencje ocieplającego się klimatu. Najpierw możemy odczuć jeszcze bardziej drastyczny wzrost cen, natomiast za kilkanaście lat - brak na półkach. Dailysabah.com poinformował, że do 2055 roku ponad 20% odmian ziemniaków nie przetrwa wzrostu temperatur. Amerykańscy naukowcy informują z kolei, że ocieplenie globu może spowodować, że uschnie kakao, co jest złą wiadomością dla miłośników czekolady i innych słodyczy. Jak informuje businessinsider.com.pl, znaczący spadek produkcji kakao przewidywany jest już na 2030 roku. To jednak nie wszystko. Na zmianach klimatu ucierpią też obszary górskie i gospodarka wodna.

Kraków. Protest przeciwko zanieczyszczeniom rzek. Manifestacja pod siedzibą WIOŚ w obronie dóbr przyrody i klimatu [ZDJĘCIA]

Marsz Mokotowa 2023. Rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego