Majówka w Muzeum Hutnictwa w Nowej Słupi

i

Autor: Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego w Nowej Słupi Podczas Majówki w Starożytnej Osadzie w Nowej Słupi będzie można zobaczyć jak pracowali dawni hutnicy.

Impreza

Majówka 2023 w Świętokrzyskiem. Kuchnia rzymska i barbarzyńska oraz inne atrakcje w Nowej Słupi. Program wydarzeń

2023-04-17 11:32

Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego imienia Mieczysława Radwana oraz Centrum Kulturowo-Archeologiczne w Nowej Słupi zaprasza na Majówkę w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników.

Impreza odbędzie się od 29 kwietnia do 3 maja. Nie zabraknie atrakcji, ciekawych pokazów oraz smakołyków. W programie są: kuchnia barbarzyńska i rzymska, wytop żelaza w piecu dymarskim, wypalanie węgla w mielerzu, garncarstwo przeworskie, wieszczka wandalska i wywar z kociołka. Dokładny plan wydarzeń znajdziecie poniżej:

29 kwietnia (sobota), godziny 10:00 – 18:00

  • Smaki i potrawy starożytnych hutników
  • Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu
  • Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna ze słoniną, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kasza orkiszowa
  • Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?
  • 10:00 – 18:00 Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego. Wygrzewanie kotlinki
  • 10:00 - 18:00 Budowa mielerza do wypału węgla drzewnego w niedzielę
  • 10:00 – 18:00 Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
  • 10:00 – 18:00 Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
  • Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
  • Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciąguKGW Paprotki i regionalne potrawy.

30 kwietnia (niedziela), godziny 10:00 – 18:00

  • Smaki i potrawy starożytnych hutników
  • Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu
  • Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa
  • Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?
  • Starożytny proces wytopu żelaza w piecu dymarskim
  • Rozbicie pieca dymarskiego i wstępna obróbka kowalska łupki żelaznej10:00 – 18:00 Wypał węgla drzewnego w mielerzu
  • Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
  • Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
  • Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
  • Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
  • Koło Gospodyń Wiejskich Paprotki i regionalne potrawy.

Program na 1 i 2 maja (poniedziałek i wtorek) 10:00 – 18:00

  • Stanowisko hutnicze i kowalskie
  • Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego
  • Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
  • Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
  • Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią

Program na 3 maja (środa) 10:00 – 18:00

  • Stanowisko hutnicze i kowalskie
  • Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego
  • Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
  • Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
  • Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
  • Prażak – obróbka cieplna rudy

Uwaga - bilet wstępu kosztuje 15 złotych, ważny na wszystkie dni majówki. Muzeum Starożytnego Hutnictwa znajduje się przy ulicy Świętokrzyskiej 59 w Nowej Słupi (powiat kielecki).

Świętokrzyskie. Andrzej Strejlau i Wojciech Gąssowski gościli w Kielcach