Majonez kielecki kulinarną wizytówką regionu. Idealny także na wielkanocny stół. Z czego słynie? Oto ciekawostki o słynnym produkcie

i

Autor: WSSPOŁEM Kielce

Kulinaria

Majonez Kielecki idealny także na wielkanocny stół. Z czego słynie? Oto ciekawostki o słynnym produkcie

2023-03-31 12:12

Majonez Kielecki to przysmak, który króluje w kuchniach i na stołach wielu z nas. Szczególnie popularny może być w czasie Wielkanocy, kiedy będziemy spożywać pokarmy ze święconki.

Majonez Kielecki na rynku dostępny jest od 1959 roku. To jeden z produktów "Społem" Kielce, który od lat cieszy się uznaniem wśród kolejnych pokoleń smakoszy i klientów. Znany jest w kraju i na wielu rynkach zagranicznych, m.in. Wielkiej Brytanii, Niemczech, Grecji, Czechach, Stanach Zjednoczonych, krajach nadbałtyckich czy kaukaskich a nawet w Australii.

Jak można przeczytać na stronie internetowej WSS "Społem", cechuje go doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki. Produkt był wielokrotnie nagradzany. Jego receptura stała się podstawą do opracowana Polskiej Normy majonezu. 

Na rynku można obecnie dostać różne rodzaje majonezu, każdy znajdzie coś dla siebie. Składniki, jakie zawiera majonez Kielecki to:

  • Olej rzepakowy rafinowany
  • Musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy)
  • Woda
  • Żółtka jaj kurzych (7,0%)

Majonez Kielecki jest składnikiem wielu deserów, przysmaków i przystawek. Mogą to być na przykład:

  • sałatki warstwowe
  • babki majonezowo-czekoladowe
  • babki czekoladowe bez cukru na majonezie
  • aromatyczne, puszyste babki
  • babki majonezowe

Takie dania mogą znakomicie sprawdzić się na naszych wielkanocnych stołach. Przepisy znajdziecie na stronie internetowej Majonezu Kieleckiego

Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund